05-07-2018 HB Café Zuid-West (Breda): Dabrowski’s theorie van positieve desintegratie

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Lotte van Lith komt op donderdag 5 juli bij het HB-Café Zuid-West in Breda spreken over de theorie van positieve desintegratie. In deze theorie schetste de Poolse psycholoog, psychiater en filosoof Kazimierz Dabrowski een ontwikkeltraject waarbinnen intensiteit van beleving en complexiteit van betekenisgeving op een positief stimulerende wijze worden begrepen. Emotie en cognitie komen daarbij samen, en krijgen in elkaars licht een verlengde betekenis.

Lotte van Lith geeft een introductie op Dabrowski’s theorie van positieve desintegratie (TPD). De TPD biedt een actueel en begaafdheids-relevante begripswijze van persoonlijke, emotionele ontwikkeling. De relevantie tot begaafdheid zal hierbij volop betrokken worden.
Bekeken vanuit het perspectief dat Dabrowski biedt, wordt inzichtelijk dat bewustwording van innerlijke conflicten met toenemende mate eraan bijdraagt constructief te leren omgaan met uitdagingen, levensvragen en interne gedrevenheid. Begaafdheid wordt zo bekeken van binnenuit en ervaringsgericht geduid. Daarbij wordt begaafdheid niet als een probleem, maar vanuit een ontwikkelgericht perspectief benaderd, waarbij er oog is voor individuele verschillen.
De persoonlijke zoektocht naar en gelaagde ervaring van zingeving, die veel begaafde personen kenmerkt, wordt vanuit het perspectief dat Dabrowski in zijn theorie biedt, gerelateerd aan hoge intelligentie en hoge gevoeligheid.
De theorie wordt deze avond creatief en via uit de praktijk ontsprongen voorbeelden geïllustreerd, er is ruimte voor vragen voor het maken van de persoonlijke vertaalslag.

Lotte van Lith (www.alotofcomplexity.com) specialiseert zich in haar praktijk en onderzoek in begaafdheid, emotionele ontwikkeling en persoonlijkheidsontwikkeling. Zij werkt als coach voor begaafde en gevoelige personen, organiseert workshops en studiedagen over relevante thematiek, doceert talentbegeleiders over de theorie en het proces positieve desintegratie en verzorgt op internationaal niveau lezingen. In 2016 won zij de Mensa Fonds Award in de categorie werk.

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep is de hoogbegaafde volwassene zelf, maar partners, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Ditt HB-Café ‘Dabrowski’s theorie van positieve desintegratie’ wordt gehouden op donderdag 5 juli, in het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (rond 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 (vanaf station Breda richting Haagse Beemden) stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest