11-3-2024 HB-Café Online: Hoogbegaafd en introvert

Door: Karolien Koolhof

Ongeveer 16 procent van de mensen is introvert, een ongeveer even groot deel is extravert, de overgrote meerderheid zit er ergens tussenin. Toch lijkt het erop dat er relatief méér hoogbegaafden introvert zijn dan gemiddeld. Eén van de redenen daarvoor is dat er best wat overeenkomsten zijn tussen introversie en hoogbegaafdheid. Karolien Koolhof vertelt in dit online HB-Café over hoogbegaafdheid, introvert zijn en de mogelijke relatie tussen beide.

Tijd: 12.00 uur (inloop), start om 12.15 uur. Einde presentatie 13.45 uur, gelegenheid om na te praten tot 14.00 uur.

Over de spreker:

Karolien Koolhof (1986) begon haar carrière als journalist. In die rol liep ze tegen haar introverte kant aan. Het was het begin van een zoektocht naar zichzelf. Deze zoektocht leidde in 2019 tot het opzetten van Quiet Quality, haar eigen bedrijf als coach en trainer. Karolien schreef het boek Introvert Leiderschap. Begrijpen hoe mensen in elkaar zitten en begrip hebben voor (neuro)diversiteit zijn speerpunten voor Karolien. Met dat doel volgde ze onder meer trainingen over hoogbegaafdheid (ook dat herkende ze bij zichzelf) en daarnaast begon ze aan een universitaire bachelor psychologie.

Zowel hoogbegaafdheid als het persoonlijkheidskenmerk introversie kun je scharen onder neurodiversiteit. Beide eigenschappen kunnen daardoor een worsteling met acceptatie opleveren, maar als je ze goed weet in te zetten, kan het je veel opleveren.

“Als hoogbegaafde introvert kun je erg veel, waardoor je ook in een rol die je wellicht minder leuk vindt nog steeds uit kunt blinken”, stelt Karolien Koolhof. “Zelfkennis is een belangrijke factor om als hoogbegaafde introvert tot je recht te komen, maar om meer zelfkennis te krijgen, zul je wel zelf het initiatief moeten nemen.”

In het HB-Café Online gaan we op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en introversie, en ontdekken we wat ze met elkaar te maken kunnen hebben. Ook zal Karolien tips geven hoe je als introverte hoogbegaafde (of hoogbegaafde introvert) vormgeeft aan je carrière. Karolien zal theorie delen, maar deze ZOOM-meeting zal ook gelegenheid bieden voor interactie.

Voor wie?

Dit HB-Café Online is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar (aspecten van) hoogbegaafdheid. Iedereen is welkom: of je nu nog volop aan het ontdekken bent wat hoogbegaafdheid is; je je afvraagt of dat op jezelf of iemand uit je omgeving van toepassing is;  je al (heel lang) weet dat je hoogbegaafd bent en je  nieuwsgierig blijft naar hoe jij je hoogbegaafdheid positief kunt inzetten danwel graag je ervaringen wilt delen met anderen. Heb je vragen over HB zijn? Stel ze! Weet je al lang(er)  dat je hoogbegaafd bent en heb je misschien antwoorden? Je bent welkom om mee te luisteren en te praten en desgevraagd je ervaringen te delen.

Na aanmelding en betaling ontvang je een dag van tevoren een link naar de ZOOM meeting in je mailbox.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.