15-03-2018 HB Café Zuid-West: HB, wat moet je ermee?

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Veel volwassen hoogbegaafden komen er pas op latere leeftijd achter waarom ze zich hun hele leven anders hebben gevoeld. Als ze dan (eindelijk!) ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn, valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: wat moet je ermee? Voor die mensen die nog niet zo lang weten dat ze hoogbegaafd zijn – of nog twijfelen – verzorgt Peter Overzier in de Week van de Hoogbegaafdheid dit HB-beginnerscafé in Breda op donderdag 15 maart.

Hoogbegaafd zijn is meer dan een hoge intelligentie hebben. Hoogbegaafden zijn snelle en slimme denkers, die complexe zaken aankunnen. Autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven van aard. Sensitieve en emotionele mensen, intens levend, die plezier scheppen in creëren.
Dat geheel van eigenschappen is lang niet altijd een lust. Integendeel: voor veel hoogbegaafden is het een last, vooral omdat ze het niet van zichzelf weten of er als kind nooit begeleiding in hebben gehad. Nu weten we dat ongeveer 3 procent van de bevolking hoogbegaafd is, maar toen de volwassenen van nu kind waren, was er nog niet veel bekend over HB en werden de problemen die het kan geven, nauwelijks her- en erkend.
Veel hoogbegaafde volwassenen komen daardoor pas op latere leeftijd tot de ontdekking waarom ze ‘anders’ zijn, waarom hun hoofd nooit ophoudt, waarom ze anders reageren op gebeurtenissen of hun omgeving, waarom ze vaak niet begrepen worden. Bij die ontdekking dat ze hoogbegaafd valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: je weet dan (eindelijk!) dat je hoogbegaafd bent, maar wat móet je ermee?

Voor die ‘beginnende’ hoogbegaafden is dit HB-Café, verzorgd door HB-coach Peter Overzier. Hoe heb je het ontdekt en wat doet dat met je? Wat betekent het eigenlijk om hoogbegaafd te zijn? En hoe kun je je hoogbegaafdheid positief en intelligent inzetten? Uiteraard zijn meer ‘ervaren’ hoogbegaafden van harte welkom om hun ervaringen te delen.

Peter Overzier (1961) begeleidt in zijn praktijk in Schiedam hoogbegaafde volwassenen die willen leren omgaan met hun hoogbegaafdheid. Ook geeft hij meerdaagse cursussen en workshops over hoogbegaafdheid. Zie ook www.petercoachtslimmemensen.nl.
“Mijn interesse in de geest van de mens is langzamerhand ontstaan in mijn werk als arbeids-en-organisatiepsycholoog”, vertelt Peter. “Hier kwam in 2001 hoogbegaafdheid bij. Samen met Noks Nauta, een van de oprichters van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen, heb ik een training voor hoogbegaafde volwassenen ontwikkeld. Tijdens de training werden de patronen duidelijk waarmee hoogbegaafden kunnen worstelen. Ik vind het menselijk brein een prachtig instrument wat zijn weerga in mogelijkheden niet kent, maar daardoor soms ook moeilijk tembaar is. Ik struikel daar zelf ook wel eens over, maar in de loop van de jaren heb ik respect gekregen voor het ontembare. Het geeft je veel, en als je om kunt gaan met de mindere kanten kun je veel bereiken. Aristoteles zei het al: Jezelf kennen is het begin van wijsheid.”

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep is de hoogbegaafde volwassene zelf, maar partners, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Het HB-Café ‘HB, wat moet je ermee?’ wordt gehouden op donderdag 15 maart in het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (rond 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 (vanaf station Breda richting Haagse Beemden) stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest