24-11-2017 HB-Café Utrecht: Vechten tegen verveling

In Archief Utrecht by HB-Café Utrecht

Het HB-café van 24 november had als thema ‘verveling’. Deze avond, die goed werd bezocht, heeft Frouke Vermeulen gesproken over verveling op het werk en waar dat toe kan leiden.

Dat je ziek kunt worden van verveling is nog lang niet bij iedereen bekend. Een bore-out is de tegenhanger van de burn-out. Een bore-out, waar het deze avond over ging, heeft zeker zo veel impact.

Gebaseerd op eigen ervaring heeft Frouke het boek ‘Vechten tegen verveling – gevangen in een bore-out’ geschreven. Ze heeft de aanwezigen door het proces van de bore-out geleid. Wat het is, hoe je ermee om gaat, de kwaliteitsprikkels, de symptomen, de fasen in het proces en hoe je er weer uit kunt komen. Dit heeft zij geïllustreerd met enkele persoonlijke anekdotes uit haar boek.

Voor een aantal aanwezigen is het, zo blijkt uit vragen uit het publiek, zeker herkenbaar.
Iedereen kan in een bore-out terecht komen, maar iemand die hoogbegaafd/hoogsensitief is loopt meer risico vanwege de vele interesses en talenten. Eerst lijkt het werk leuk, maar toch slaat de verveling toe. Het blijkt toch niet uitdagend te zijn en genoeg kwalitatieve prikkels op te leveren. Door te weinig externe prikkels worden de interne kwaliteitsprikkels geactiveerd, zoals bijvoorbeeld frustratie. Het gaat er dus om de juiste prikkels te vinden, met daarin een goede afwisseling en kwaliteit.

Het is lastig toe te geven als het niet goed gaat, naar anderen, maar ook naar jezelf. Daarbij speelt schaamte een belangrijke rol. Belangrijk is echter dat je erachter komt wie je eigenlijk bent, waar jouw kerntalenten liggen en waar je die het beste kunt inzetten. Een combinatie van je aard, je potentieel (welke vaardigheden) en je intrinsieke motivatie.
De ervaring heeft geleerd dat je mensen nodig hebt om uit een bore-out te komen. Het herstel begint met praten en herkenning zoeken. Dan is er het moment om tot rust te komen en te ontspannen. Vervolgens weer je energie scannen en (oude) passies (her)ontdekken. Leren voelen en jezelf aanvaarden.

Na een laatste vragenronde werd de avond afgesloten. Een serieus onderwerp dat met humor werd gebracht. (Boekentip van de spreekster: The multipotentialite van Emilie Wapnick).

Stefanie Koten