23-06-2017 HB-Café Alkmaar: Keuzestress of keuzevrijheid?

In Archief Alkmaar by HB-Café Alkmaar

Verslag HB-café Alkmaar 23 juni 2017
Thema: “Keuzestress of keuzevrijheid”
Spreekster: Daisy Sanches
Locatie: Sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in hartje Alkmaar

In de nog immer prachtige locatie ‘Genegen’ vindt de alweer derde editie van het HB-café Alkmaar plaats. Voor de derde keer op rij is de avond volgeboekt. Ook vanavond zit de sfeer er meteen goed in. Er is inmiddels al een aantal vaste bezoekers en weer een aantal nieuwe bezoekers. Mooi om te zien dat zich dat heel makkelijk mengt. De bezoekers waarderen de herkenning in elkaar. Sommigen noemen het een gevoel van ‘thuiskomen.’

Vanavond staat het thema kiezen centraal. Coach en tevens initiatiefnemer van het HB-café Alkmaar Daisy Sanches deelt haar kennis met ons in een interactieve avond. Dit doet ze vanuit de kennis en ervaring die ze heeft opgedaan in haar werk met hoog intelligente en hoogbegaafde volwassenen.
Dat kiezen soms tot stress kan leiden wordt meteen duidelijk wanneer de gastvrouw van de locatie ons vertelt welke heerlijke, fairtrade en biologische, hapjes er in de pauze geserveerd zullen worden. Het klinkt allemaal heerlijk! Hopelijk kan Daisy ons helpen.

Daisy neemt ons mee door eerst eens stil te staan bij hoe het kiezen ons nu vergaat. Waar loop je tegenaan? Wat maakt het moeilijk? Maar ook: Wat maakt kiezen voor hoogbegaafden misschien nog wel moeilijker? Is het de grote drang naar autonomie, de complexiteit, de sensitiviteit, de multi-getalenteerdheid? Daisy vertelt dat deze en andere hb-kenmerken van invloed kunnen zijn op het maken van keuzes. Dit werkt uiteindelijk voor iedere hb-er anders. Vervolgens helpt Daisy ons verder door uit te leggen dat we er ook op een andere manier naar kunnen kijken en dat we het gewicht van de keuze eraf kunnen halen. Dus eerst uitzoomen op de keuze zelf en even het grote plaatje proberen te zien. Vraag je af: Waar gaat het eigenlijk echt over? Vervolgen kun je het gewicht eraf halen door je af te vragen hoe belangrijk je keuze eigenlijk echt is. Hoeveel effect de keuze eigenlijk heeft. En hoe definitief de keuze eigenlijk is. Er zijn maar weinig keuzes definitief, vertelt Daisy, behalve het krijgen van kinderen 🙂

Er komen beren aan bod. De beren die op ons pad staan. We hebben het over ontwijken van beren en dansen met beren. Maar op dit punt in je proces is het vooral het pauzeren van je beren. Vervolgens zoomen we weer in en zeggen we ja! We zeggen ja tegen datgene wat we willen en wat we onszelf gunnen. We focussen ons op het positieve. Waar wordt je echt blij van? En als je overal blij van wordt, waar word je dan het meest blij van?

Is het dan echt zo makkelijk om te kiezen? Ja, maar er zijn wel valkuilen. Daisy neemt ons mee langs een aantal valkuilen en voegt er dankzij het publiek zelfs nog eentje aan toe.

Het no-lose model van Susan Jeffers komt nog langs. Een interessante manier om naar kiezen te kijken. Ook zij gaat uit van een positieve manier van kiezen, meerdere opties zijn goed. Bovendien zegt Susan: “wat je ook overkomt, je kunt het aan.” Je mag angst voelen, maar laat je er niet door belemmeren is de boodschap.

Voor de mensen die niet willen kiezen heeft Daisy ook nog een mooie toevoeging. Barbara Sher heeft het boek ‘Refuse to choose’ geschreven. Ze richt zich met het boek op scanners, oftewel de multi-getalenteerde en multi-geïnteresseerde medemens. De boodschap is: wil je niet kiezen? Je bent oké. Je hoeft niet te kiezen. Jij bent degene die bepaalt wanneer je je interesse verliest. Je hoeft het niet vast te houden omdat het hoort of omdat je dat zou moeten.
Het verhaal van Daisy heeft onmiddellijk effect. Er worden grote en kleine beslissingen genomen. Daarnaast zijn er ook mensen enorm opgelucht door het feit dat ze niet hoeven te kiezen.

Of ik heb kunnen kiezen uit de heerlijke hapjes? Ja, ik heb ervoor gekozen om ze allemaal te proeven! En ze waren allemaal heerlijk! 🙂
Na het deel van Daisy doen we nog een borrel met een lekker hapje erbij totdat we uit de zaal worden geveegd. Een klein groepje zet de avond nog even voort in een gelegenheid in de buurt.

Het derde HB-café in Alkmaar was weer een feest.

Volgende HB-cafés in Alkmaar zijn:
8 september 2017: thema HB en innovatie, door Nick Grooff
20 oktober 2017: thema werk, door Tessa Faber
15 december 2017: thema hoogsensitiviteit, door Rianne van de Ven

Marleen Halsema