10-02-2017 HB-Café Arnhem: “Hoogbegaafdheid en perfectionisme”

In Archief Arnhem by HB-Café Arnhem

Op vrijdagavond 10 februari 2017 was er weer een HB-Café in De Coehoorn in Arnhem. Xandra van Hooff was de spreker over het onderwerp ‘Hoogbegaafdheid en perfectionisme’. Een interessant onderwerp; dat bleek uit het feit dat de avond heel snel volgeboekt was.

De belangstelling was groot, met zo’n 40 mensen konden we gaan kijken hoe perfect Xandra ons door de avond zou leiden. Met een filmpje over haarzelf waarin ze al haar twijfels en onzekerheden liet zien tijdens haar voorbereiding voor deze avond, toonde ze op een sprekende manier dat zij toch ook zelf nog steeds ervaringsdeskundig is op het gebied van perfectionisme. Een mooie manier om een avond over perfectionisme te beginnen! Voor het publiek was het heel herkenbaar om vooraf ergens heel erg tegenop te zien en om dan achteraf te constateren dat het eigenlijk best goed ging.

Xandra leidde ons vervolgens op een leuke manier door een hoeveelheid theorie: over streven naar acceptatie, over de verschillende gebieden van het hoogsensitieve brein en over het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset. De theorie werd afgewisseld met vele voorbeelden van Xandra, die voor ons allemaal erg herkenbaar waren.
Ze maakte duidelijk dat een perfectionist erg goed is in het detecteren van fouten, met name als het gaat over fouten die we zelf maken. We kregen de opdracht om na te denken over wat succes nu eigenlijk is. Ben je succesvol wanneer je je eigen doelen hebt gehaald? Moet dit zichtbaar zijn voor de buitenwereld? Of mag je ook gewoon tevreden zijn met jezelf? Mag je jezelf goed genoeg vinden om verbonden te mogen zijn met anderen?

Xandra liet ons zelf ontdekken welke onbewuste mechanismen een rol spelen en wat er voor nodig is om op een andere manier in het leven te gaan staan. In groepjes van 2 of 3 personen kregen we de mogelijkheid om te oefenen. Het viel nog niet mee om witte luxaflex uit te beelden. Ook kostte het moeite om bewust een fout antwoord te geven. Het bleek best lastig voor perfectionisten om iets nièt perfect te doen en om je daar dan vervolgens ook niet eens schuldig over te voelen.
Wat Xandra ons deze avond duidelijk probeerde te maken was dat we onszelf toestemming mogen geven om niet perfect te zijn. Volgens mij is ze daar erg goed in gelukt. Nu nog in de praktijk brengen….

Anka Vink

Voor meer Xandra van Hooff: xandravanhooff.nl en gavemensen.nl.