03-11-2016 Vechten tegen verveling

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Verslag HB-Café Zuid-West 3/11: Vechten tegen verveling

Met verveling is niets mis, begint Frouke Vermeulen haar inleiding van het HB-Café Zuid-West. Mits die verveling van korte duur is. Want als het chronisch wordt, kan het een probleem worden. Zij kwam door chronische verveling in een bore-out terecht en schreef er een boek over: Vechten tegen verveling.

hbc-zw-3-1

Uit haar boek leest Frouke een passage voor, over hoe ze hele avonden onbeweeglijk op een stoel bleef zitten, omdat ze niets anders kon dan dat. “Waarom ben ik blijven zitten? Waarom heb ik niets ondernomen?” Over haar gevecht vertelt ze: “Niemand wist hoe slecht ik me voelde. Pas toen ik was ingestort, kwamen mensen uit mijn omgeving er achter. Ze vonden het erg dat ik niets had gezegd en waren zelfs boos, omdat ze me graag hadden willen helpen. De onmacht in mijn omgeving was groot, omdat ze me niet hadden kunnen steunen. En dat terwijl ik al die tijd dacht dat ik er alleen voor stond.”

Bore-out heeft, net als burn-out, te maken met de prikkelintensiteit en -kwaliteit, legt Frouke uit. Die prikkelintensiteit is heel persoonlijk: “Iedereen reageert anders op kaarslicht. Voor de een is het te weinig, voor de ander te veel.” Ook de kwaliteit van de prikkels is voor iedereen anders, evenals een optimaal energiepeil. “Ieders stressrespons is anders”, stelt Frouke. “Van een teveel of tekort raakt je systeem hopeloos in de war. Vooral voor hoogbegaafden is de intensiteit en kwaliteit van de prikkels evident. Hoogbegaafden willen immers iets zinvols doen. De dag zitten aftellen, is niet erg zinvol…”

Toch is, zo stelt Frouke, hoogbegaafdheid nooit een excuus voor bore-out. Het kan wel een ‘oorzaak’ zijn, vanwege de creativiteit, snelheid, complexiteit en intensiteit van hoogbegaafden. “Veel hoogbegaafden groeien op in een scheef, verwrongen referentiekader. Wat voor hun omgeving best ingewikkeld is, kan voor hen ronduit saai zijn. Maar dat erkennen en er iets aan doen, is nog knap lastig.”

Uitzoeken waar je kerntalenten liggen en zodoende duidelijk krijgen waar je intrinsieke motivatie ligt, is een noodzaak om een bore-out te voorkomen of ervan te herstellen. “Iets doen met je sterke kerntalenten geeft voldoening en energie”, houdt Frouke de aanwezigen voor. “Het is een kwestie van je passie (her)ontdekken. Praat vooral ook met je omgeving, zoek herkenning en leer jezelf aanvaarden. Zoek ook momenten voor rust en ontspanning, om je batterij op te laden. Kom uit je hoofd en ga terug in je gevoel.”

Ook blijkt hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. “Jezelf verwaarlozen is een van de cruciale stadia, waarmee je je batterij volledig leeg kunt trekken”, waarschuwt Frouke. “Bij het herstel is dat de eerste stap: goed eten, goed drinken, goed slapen, goed bewegen.”

Uit de discussie waarmee de avond wordt afgesloten, blijkt hoe Frouke de aanwezigen heeft geraakt met haar persoonlijke verhaal. Dat blijkt ook uit de hoge waardering die dit HB-Café krijgt. ‘Herkenning’ wordt het meest genoemd als antwoord op de vraag wat een ieder heeft overgehouden aan de avond.

Locatie: Het klooster in Breda
Datum: 3 november 2016
Aanwezig: 27 personen
Beoordeling onderwerp: 8,5
Beoordeling spreker: 8,6

hbc-zw-3-2

hbc-zw-3-3