11-03-2016: “Sta voor jezelf!”

In Archief Delft by HB-Café Delft

Sta voor jezelf!

VERSLAG HB CAFE VAN 11 MAART 2016: STA VOOR JEZELF!

Op 11 maart heeft het HB cafe in Delft genoten van de oefeningen die Mirian Rutten heeft gedaan met de aanwezigen, daarin werd duidelijk dat ademhaling een belangrijk instrument is om bij jezelf te blijven in uitdagende situaties.

Mirian Rutten begon de bijeenkomst met een korte uitleg over ons reptielenbrein, ons zoogdierenbrein en ons mensenbrein en de invloed die dit heeft op ons handelen. Ons reptielenbrein wordt gevoed via onze zingtuigen en ons zoogdierenbrein reageert op de prikkels door actie te ondernemen: vechten, vluchten of bevriezen. Ons mensenbrein denkt na en handelt, de andere twee breinen handelen ook maar denken niet na en handelen, vaak op basis van oude patronen.

Daarna heeft Mirian meer verteld over ademhaling, hoog ademen en stress ademen, of juist stoppen met ademhalen door een stressende ervaring.
We hebben ons mensenbrein nodig om na te denken voordat we handelen, door bewust te ademen, zetten we dit gedeelte van onze hersenen bewust weer aan bij stress.

Na de uitleg was het tijd voor de oefeningen om goed te ervaren wat Mirian bedoelde en in diverse oefeningen hebben we kunnen ervaren hoe belangrijk ademhaling is en wat het verschil is tussen blindemannetje met aandacht voor jezelf en blindemannentje met aandacht voor de ander; zonder goed voor jezelf te zorgen, kan je ook niet zorgen voor de ander die met gesloten ogen met je meeloopt.

delft 11-3- a delft 11-3- b

 

De avond was boeiend en meedoen gaf veel plezier, de deelnemers aan het HB cafe hebben genoten van een actieve avond.

Verslag door Peter Overzier