8-9-2022 HB-Café Zuid-West: Kracht en kwetsbaarheid van hoogbegaafdheid

Door Maud van Thiel

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren. Aldus het Delphimodel Hoogbegaafdheid dat in 2007 tot stand kwam onder leiding van Maud van Thiel. Zij komt erover vertellen bij HB-Café Zuid-West in Breda op donderdag 8 september, bij de nieuwe locatie OC De Vlieren.

“Het Delphimodel Hoogbegaafdheid spettert van positiviteit en kracht”, zegt Maud van Thiel. “Maar niets is alleen maar mooi en goed. Wij constateerden dat het bij de negatieve kenmerken van hoogbegaafdheid bijna steeds ging om positieve eigenschappen die verwrongen waren geraakt. De kracht van hoogbegaafdheid is ook de kwetsbaarheid ervan, en andersom.”

Bij HB-Café Zuid-West gaat Maud van Thiel nader in op het Delphimodel door uit te leggen hoe het model te lezen en te gebruiken is. Het gaat deze avond dus over de kracht én de kwetsbaarheid, de valkuilen én de hoogtepunten. Het gaat onder meer over de kenmerken van hoogbegaafdheid, de zin en onzin van testen en de mogelijkheden en onmogelijkheden van hulpverlening en begeleiding van hoogbegaafden.

Ir. Maud van Thiel is gezinssocioloog en psychotherapeut en werkt al een jaar of twintig met hoogbegaafde volwassenen in haar eigen praktijk OYA in Ede. In 2007 ontwikkelde zij het Delphimodel Hoogbegaafdheid en in 2009 was zij één van de initiatiefnemers tot de oprichting van het IHBV. Onder leiding van professor Jan Derksen werkt zij momenteel aan promotieonderzoek naar de persoonlijkheidsconstellatie van hoogbegaafde volwassenen. Ze schreef de boeken ‘Hoogbegaafd, dat zie je zo’ en ’Kracht en kwetsbaarheid; Over het leven van hoogbegaafde volwassenen’. Beide boeken zijn bij het HB-Café te koop of te bestellen via https://www.oya.nl/oya-productions/boek-bestellen/

 

HB-Cafés zijn een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf, maar uiteraard zijn partners, vrienden, familie en andere belangstellenden ook van harte welkom. Het HB-Café is bedoeld voor kennis- en informatieoverdracht met betrekking tot onderwerpen in relatie tot hoogbegaafdheid en voor contact met anderen. Het HB-Café is nadrukkelijk niet bedoeld om individuele problemen op te lossen.

Nieuwe locatie

Dit HB-Café is het eerste op de nieuwe locatie Ontmoetingscentrum De Vlieren. We maken gebruik van de zaal op de eerste verdieping, bereikbaar met de trap of de lift. De zaal gaat open om 19.00 uur, het inhoudelijke deel begint om 19.30 uur. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er gelegenheid tot napraten en een drankje in het grand café op de begane grond.

De Vlieren is gevestigd in een voormalige kerk aan het Monseigneur Nolensplein 1, 4812 JC Breda. Er is gratis parkeerruimte in de directe omgeving. Buslijn 4 (vanaf het station richting Princenhage) stopt voor de deur. Kijk voor meer informatie, de locatie en een routekaartje op https://www.ocdevlieren.nl/routeplanner-2/

 

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.