31-03-2023 HB-Café Eindhoven: Prikkelgevoelige kinderen en niet-passend onderwijs – op weg naar balans in het gezin en op school

Door: Saskia Moerman

Het is een groot goed als je hoogbegaafde kind tot zijn of haar recht komt op school. Jammer genoeg is dat maar al te vaak niet het geval. En is het voor kinderen én hun ouders een worsteling om een passende, juiste plek te vinden in het onderwijs. Zo’n grote worsteling dat je er bij vlagen onpasselijk van wordt. Tijd om daar aandacht aan te besteden in het HB Café.

Het reguliere onderwijs kan voor prikkelgevoelige kinderen zeer belastend zijn. De wetenschap spreekt bij voorkeur over ‘differently wired’ of anders bedraad zijn. Dit verwijst naar kinderen die bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn, ADHD hebben of binnen het autismespectrum vallen. Deze termen worden vaak gebruikt om deze kinderen te beschrijven, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze slechts een label zijn en niet de hele persoon definiëren. Wat deze kinderen echter gemeen hebben is dat ze gedurende de dag zoveel prikkels krijgen dat het hun functioneren op school en thuis belemmert.

Omdat veel kinderen in de klas gewenst gedrag aangeleerd krijgen, kan juist thuis de situatie escaleren. Andere kinderen worden door hun docenten en klasgenoten vaak negatief benaderd, wat hun zelfbeeld en functioneren (op lange termijn) negatief beïnvloedt. Het kind is zichtbaar ongelukkig, maar de rest van het gezin ondervindt hier ook direct de gevolgen van. Wellicht herken je dit van je eigen hoogbegaafde kinderen, in je eigen gezin. Of misschien wel uit de strubbelingen die je in je eigen schoolloopbaan hebt ervaren. En vallen de kwartjes nu omdat je de worsteling van je kind in het reguliere onderwijs herkent.

Saskia Moerman, directeur Valeo Basisschool, valeo-ps.nl, laat ons zien wat de impact is die slecht passend onderwijs kan hebben op de ontwikkeling van een (differently wired) kind. Ook zal aandacht besteed worden aan hoe ouders hier thuis mee om zouden kunnen gaan om zo het kind, en daarmee het gezin, beter te laten gedijen. Het herstellen van de balans voor het kind en het gezin is het centrale thema van dit HB Café. Er zullen succesverhalen gedeeld worden en oefeningen uitgelegd die ouders thuis kunnen doen.

Ook zal er een overzichtelijke uiteenzetting gegeven worden van de ontwikkeling van prikkelgevoelige kinderen, met alle uitdagingen en kansen die daarbij horen. Er is ruimte voor het stellen van vragen, waarbij ook Karin Jonkers van Kindercoachpraktijk Hannes en Kaatje https://www.kindercoachpraktijkhannesenkaatje.nl haar expertise inzet om antwoorden te geven. Natuurlijk is er ook gelegenheid om contact te leggen met andere ouders. We nodigen je van harte uit om met ons kennis en ervaring te delen, zodat we samen kunnen werken aan een betere toekomst voor onze kinderen.

Dit HB Café komt mede tot stand op initiatief van vrijwilligers van Oudervereniging Pharos, de landelijke vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen. Voor meer informatie zie www.pharosnl.nl.

Tot ziens op vrijdag 31 maart.

Namens HB Café Eindhoven
Wilfried, Monique, Jantine

Namens Oudervereniging Pharos
Meltem Rijkers-Oktay

 

Locatie: Academisch Genootschap, Parklaan 93 in Eindhoven. Er is volop gratis parkeergelegenheid op het parkeerterrein achter het Genootschap. Toets daarvoor in het navigatiesysteem het adres Fazantlaan 16 in Eindhoven in. De slagboom bij het parkeerterrein gaat vanzelf voor je open en van daaraf loop je via een klein voetpad naar de hoofdingang van het gebouw. Kom je met de trein, dan is het ongeveer 10-15 minuten lopen.

Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang 19:30 uur. Afsluiting ca. 21:30 uur, met aansluitend gelegenheid om na te praten met een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon incl. 1 consumptie

Aanmelden:
Door het invullen van het formulier hieronder schrijf je je in voor dit HB-Café. Je inschrijving wordt omgezet in een definitieve deelname zodra het IHBV het bijbehorende entreegeld à € 17,50 p.p. heeft ontvangen.
Je kunt direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash. Betaal je liever op een later moment, maak dan gebruik van de instructies in de mail die je spoedig ontvangt.

Krijg je geen mail, of gaat er iets anders mis, meldt dit dan bij het IHBV via administratie@ihbv.nl.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.