16-06-2023 HB-Café Zeeland: Lof der positieve onaangepastheid; de speelfilm als hulpmiddel bij levensoriëntatie voor hoogbegaafden.

Door: Amber de Rooij

Wat hebben Jonathan Livingston Seagull en Greta Thunberg gemeen? Zowel de eigenzinnige zeemeeuw als de dappere Zweedse activiste zijn trouw aan wat ze ten diepste voelen als hun levensopdracht, ongeacht wat anderen van hen denken. Een ander voorbeeld, in dit geval op artistiek gebied, is David Bowie met zijn unieke performances. Allen hebben de moed om hun authentieke zelf te verwerkelijken en kunnen daarom een bron van inspiratie zijn, met name voor hoogbegaafden, die vaak een sterke drang tot individuatie ervaren.

Speelfilms staan in een oude wijsheidstraditie, met name films die gebaseerd zijn op de monomythe of de Reis van de Held (Joseph Campbell), die bij nadere beschouwing gaat over wat C.G. Jung individuatie of zelfwording  noemt. Daarnaast heeft film, als unieke vorm van kunst,  het vermogen om ons diep in onze ziel te raken. Dit kan ons inspireren om vanuit  “het hoogste goed”, d.w.z. vanuit sterke waarden, te antwoorden op de vragen waarvoor het leven ons stelt.

Het doel van dit HB-Café is om, door onder meer het vertonen van veel inspirerende filmfragmenten, de deelnemers te sterken om trouw te zijn aan hun diepste zelf. Hierbij kan het zinvol zijn om het eigen leven te leren afbeelden op de Reis van de Held. Zo kun je ontdekken in welke fase van de reis je jezelf bevindt op belangrijke levensgebieden én hoe je van daaruit verder kunt. Dit kan helpen om zelf te helen  en daardoor ook  naar vermogen bij te dragen aan de “heling” van de wereld.

Over de spreker: Amber is tot voor kort werkzaam geweest bij PsyQ psychotrauma in Rotterdam Kralingen, waar zij veel met hoogbegaafden heeft gewerkt. Als initiatiefneemster op dat gebied is zij nu verbonden aan PsyQ/ de Parnassiagroep teneinde het “meenemen” van hoogbegaafdheid bij intake en behandeling op grotere schaal te implementeren binnen de   organisatie. Dit doet zij samen met collega psychotherapeute Birgit Janssen, hb-deskundigen Maaike Rekers en Ton van den Broek en  last but not least ervaringsdeskundige Rianne.

Verder is Amber, die gepromoveerd is op het gebied van posttraumatische groei, als (gast)docente verbonden aan het NILEA (bekend van Viktor Frank en Edith Eger) en Dieptetherapeuten Nederland (C.G. Jung). Voorts organiseert zij onder meer filmhuizen in de wijk (Capelle a/d Ijssel) en voor Remonstrantse- en PKN kerken. Ook heeft zij een eigen website filmsandflourishing.nl.

 

Locatie: Wijkcentrum Palet, J. van Reigersbergstraat 2, 4336 XA Middelburg.

Tijd: 19.30 uur (ontvangst vanaf 19.15 uur) tot 22.00 uur; daarna is er gelegenheid tot napraten.

Entree: € 17,50 (inclusief koffie, thee)

 

Door het invullen schrijf je je in voor het HB-Café op 16-06-2023. Deze wordt omgezet in een definitieve deelname zodra het IHBV het bijbehorende entreegeld à € 17,50 p.p. heeft ontvangen.

Je kunt direct online betalen via IDEAL of Bankcontact/Mister Cash.

Krijg je geen mail, of gaat er iets anders mis, meldt dit dan bij het IHBV via administratie@ihbv.nl .

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.