16-05-2024 HB-Café Zuid-West: HB en ASS

Door: Sylvia van Casteren en Hilde Cromjongh

Goed uit de verf komen als hoogbegaafde is lang niet altijd eenvoudig. Het brein wil lekker aan de gang, legt snel verbanden, heeft een grote capaciteit. En tegelijkertijd kunnen hobbels, angsten en onmogelijkheden ervoor zorgen dat er niet aan de verwachtingen voldaan wordt. Hilde Cromjongh (specialist hoogbegaafdheid) en Sylvia van Casteren (autismecoach) zien in de dagelijkse praktijk dat bij hoogbegaafden ook autisme een rol kan spelen.

In dit HB-Café in Breda op donderdag 16 mei bekijken we waar hoogbegaafdheid en autisme elkaar versterken en waar ze elkaar afzwakken. Hoe weet je of er van beide sprake kan zijn? Wat zijn de overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en autisme en wat zijn de verschillen? Welke problemen kun je ervaren als er sprake is van ‘dubbelbijzonder’ en hoe kom je tot oplossingen?

Sylvia van Casteren: “Omdat autisme, Asperger en ook hoogbegaafdheid niet bij iedereen positieve gedachten oproept, willen we hierover meer kennis verspreiden. Het is zo zonde dat je problemen ervaart die niet altijd nodig zijn. Inzicht, begrip en tips helpen om vol tot je recht te komen en te ervaren hoe waardevol deze combinatie van zijn eigenlijk is.”

Deze avond bevat theorie en praktijkervaringen, er wordt vanuit passie verteld met ondersteuning van een visuele presentatie, en biedt ruimte voor interactie en vragen.

Over de sprekers: 
Sylvia van Casteren is autismecoach en heeft haar praktijk https://www.unica-autismecoaching.nl/ in Oss. Sylvia coacht volwassenen met autisme en heeft vaak mensen met een hoger IQ tegenover zich.
Haar zus Hilde Cromjongh is HB-coach en heeft haar praktijk https://kolibrie-talentcoaching.nl/ in Delft. Hilde merkt juist dat bij de hoogbegaafde kinderen en jongeren die ze begeleidt, vaak een vorm van autisme voorkomt.

Er is in dit HB-Café volop interactie en ruimte om ervaringen te delen, maar het is niet de bedoeling om uitgebreid in te gaan op psychische problemen van individuele bezoekers. Voor persoonlijke hulpvragen verwijzen we graag naar de lijst hulpverleners en coaches op de website van het IHBV of het LKPHB.

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafde volwassenen zelf, maar partners, vrienden, familie, professionals en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. Dit HB-Café is alleen live ter plaatse te volgen. Het is niet mogelijk online aan te sluiten en er worden ook geen opnames gemaakt die later terug te kijken zijn.

Het HB-Café is op donderdag 16 mei 2024. We zien je graag in de zaal van Café De Haagse Poort, Haagdijk 149 in Breda. De zaal gaat open om 19.00 uur. Om 19.30 uur beginnen we met het inhoudelijke deel, waarin veel ruimte is voor interactie. Na afloop is er nog ruime gelegenheid tot napraten. De toegang bedraagt € 18,50. Eén drankje is inclusief. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Inschrijven kan op onderstaand formulier. Indien je voor meer dan één deelnemer inschrijft, geef dan in het opmerkingenveld naam en e-mailadres van de andere deelnemer(s) door. Is het evenement volgeboekt, dan is er de mogelijkheid je op de wachtlijst te laten zetten. Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt. Let op: dit kan heel kort voor het evenement zijn. Mocht je besluiten toch niet te willen komen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we je plaats kunnen vrijgeven.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.