15-12-2023 HB-café Groningen: Hoogbegaafd en introvert

Door: Karolien Koolhof

Ongeveer 16 procent van de mensen is introvert, een ongeveer even groot deel is extravert, de overgrote meerderheid zit er ergens tussenin. Toch lijkt het erop dat er relatief méér hoogbegaafden introvert zijn dan gemiddeld. Eén van de redenen daarvoor is dat er best wat overeenkomsten zijn tussen introversie en hoogbegaafdheid. Nadat Karolien Koolhof te gast was bij het  HB-Café Zuid-West op donderdag 26 oktober komt ze ook naar Groningen en wel op 15 december 2023.

Zowel hoogbegaafdheid als het persoonlijkheidskenmerk introversie kun je scharen onder neurodiversiteit. Beide eigenschappen kunnen daardoor een worsteling met acceptatie opleveren, maar als je ze goed weet in te zetten, kan het je veel opleveren.

“Als hoogbegaafde introvert kun je erg veel, waardoor je ook in een rol die je wellicht minder leuk vindt nog steeds uit kunt blinken”, stelt Karolien Koolhof. “Zelfkennis is een belangrijke factor om als hoogbegaafde introvert tot je recht te komen, maar om meer zelfkennis te krijgen, zul je wel zelf het initiatief moeten nemen.”

In het HB-Café gaan we op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en introversie, en ontdekken we wat ze met elkaar te maken kunnen hebben. Ook zal Karolien tips geven hoe je als introverte hoogbegaafde (of hoogbegaafde introvert) vormgeeft aan je carrière. Karolien zal theorie delen, maar de avond zal toch vooral interactief zijn.

Over de spreker:

Karolien Koolhof (1986) begon haar carrière als journalist. In die rol liep ze tegen haar introverte kant aan. Het was het begin van een zoektocht naar zichzelf. Deze zoektocht leidde in 2019 tot het opzetten van Quiet Quality, haar eigen bedrijf als coach en trainer. Karolien schreef het boek Introvert Leiderschap, dat deze avond ook te koop is bij het HB-Café. Begrijpen hoe mensen in elkaar zitten en begrip hebben voor (neuro)diversiteit zijn speerpunten voor Karolien. Met dat doel volgde ze onder meer trainingen over hoogbegaafdheid (ook dat herkende ze bij zichzelf) en daarnaast begon ze aan een universitaire bachelor psychologie.

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje in de bar.

Locatie HB café Groningen: Flonk Hotel – Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: https://hotelgroningencentre.nl/. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het hotel, op basis van beschikbaarheid. Mocht de parkeergarage volgeboekt zijn, dan kunt u terecht in de Q-park parkeergarage aan de Rademarkt, op vijf minuten loopafstand van het hotel.

Entree: € 18,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden voor dit HB-café kan uitsluitend door het online formulier op http://ihbv.nl/evenementen in te vullen en vervolgens direct online te betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.
De zaal is geschikt voor maximaal 30 personen. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen.

Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact op wanneer er een plek beschikbaar komt.

HB-Café Groningen is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafde volwassenen zelf, maar partners, vrienden, familie, professionals en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.
Dit HB-Café is alleen op locatie bij te wonen. Het is niet mogelijk online aan te sluiten en er worden ook geen opnames gemaakt die later terug te kijken zijn.

Javascript is vereist om dit formulier goed te laten werken