14-03-2024 HB-Café Zuid-West: Zeer HB; Wat betekent dat en hoe beleef je het?

Door: Noks Nauta en Sanne Wouts

Over ‘zeer hoogbegaafden’ (in termen van IQ-score wordt gesproken van waarden vanaf 145) is nog niet veel kennis. Er komen wel vaak vragen over en er is behoefte aan kennis, aan het delen van ervaringen en aan ontmoeting. In de Week van de Hoogbegaafdheid nodigt HB-Café Zuid-West daarom juist deze bijzondere groep hoogbegaafden uit. Noks Nauta en Sanne Wouts gaan dieper in op de vraag wat het betekent om zeer hoogbegaafd te zijn en hoe je het beleeft.

In de HB-Café’s van het IHBV delen we op interactieve wijze kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt. Tussen hoogbegaafden zijn er uiteraard ook onderlinge verschillen. Die kunnen met meerdere kenmerken te maken hebben, waaronder ook met verschillen in intelligentie.

Daarom is in 2018 de IHBV-werkgroep Zeer HB in het leven geroepen voor deze specifieke doelgroep en voor mensen die vermoeden dat ze hierbij passen, bijvoorbeeld omdat hun kinderen zeer hoogbegaafd zijn. Meer informatie hierover kun je vinden op ihbv.nl/zeer-hb

Vanuit de algemene kennis over hoogbegaafde volwassenen en de beschikbare kennis over zeer hoogbegaafde kinderen bieden Noks Nauta en Sanne Wouts op donderdag 14 maart bij HB-Café Zuid-West een inleiding in de huidige (nog beperkte) wetenschappelijke kennis over zeer hoogbegaafde volwassenen. Wat is er bij zeer hoogbegaafden hetzelfde als bij andere hoogbegaafden en wat is er anders/ meer? Er is ook, via kleine discussiegroepjes, ruime aandacht voor persoonlijke ervaringen van de aanwezigen. Vragen die bijvoorbeeld aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je (zeer) hoogbegaafdheid?

Sprekers zijn Noks Nauta en Sanne Wouts. Noks is arts (niet praktiserend), psycholoog, medeoprichter en erebestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Sanne is psycholoog, RITHA Specialist i.o. en is betrokken bij Expertisecentrum Hoogbegaafdheid Tilburg.

Let op: dit HB-Café is specifiek VOOR zeer hoogbegaafde volwassenen en niet OVER (zeer) HB. Herken jij jezelf niet als zeer hoogbegaafd, dan wijzen we je graag op een van de andere HB-Cafés of evenementen in de Week van de Hoogbegaafdheid. Deze avond is ook niet bedoeld voor begeleiders van (zeer) hoogbegaafden in bijvoorbeeld coaching of onderwijs – daarvoor kunnen op verzoek aparte bijeenkomsten worden georganiseerd door het team Zeer HB.

Dit HB-Café is alleen live ter plaatse te volgen. Het is niet mogelijk online aan te sluiten en er worden ook geen opnames gemaakt die later terug te kijken zijn. Als het HB-Café uitverkocht is en je op de wachtlijst inschrijft, zorg dan dat je beschikbaar bent of meld je af als je andere plannen maakt. Plaatsen komen vaak pas last-minute vrij. Er is geen vrije inloop: toegang alleen na boeking en betaling.

Het HB-Café is op donderdag 14 maart 2024. We zien je graag in de zaal van Café De Haagse Poort, Haagdijk 149 in Breda. De zaal gaat open om 19.00 uur. Om 19.30 uur beginnen we met het inhoudelijke deel, waarin veel ruimte is voor interactie. Na afloop is er nog ruime gelegenheid tot napraten. De toegang bedraagt € 18,50. Eén drankje is inclusief. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.