13-03-2020 HB-Café Eindhoven: HB – wat moet je ermee?

Veel volwassen hoogbegaafden komen er pas op latere leeftijd achter waarom ze zich hun hele leven anders hebben gevoeld. Als ze dan (eindelijk!) ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn, valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: wat moet je ermee? Voor die mensen die nog niet zo lang weten dat ze hoogbegaafd zijn – of nog twijfelen – verzorgt Peter Overzier in de Week van de Hoogbegaafdheid dit HB-beginnerscafé in Eindhoven op vrijdag 13 maart.

Hoogbegaafd zijn is meer dan een hoge intelligentie hebben. Hoogbegaafden zijn snelle en slimme denkers, die complexe zaken aankunnen. Autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven van aard. Sensitieve en emotionele mensen, intens levend, die plezier scheppen in creëren.

Dat geheel van eigenschappen is lang niet altijd een lust. Integendeel: voor veel hoogbegaafden is het een last, vooral omdat ze het niet van zichzelf weten of er als kind nooit begeleiding in hebben gehad. Nu weten we dat ongeveer 3 procent van de bevolking hoogbegaafd is, maar toen de volwassenen van nu kind waren, was er nog niet veel bekend over HB en werden de problemen die het kan geven, nauwelijks her- en erkend.

Veel hoogbegaafde volwassenen komen daardoor pas op latere leeftijd tot de ontdekking waarom ze ‘anders’ zijn, waarom hun hoofd nooit ophoudt, waarom ze anders reageren op gebeurtenissen of hun omgeving, waarom ze vaak niet begrepen worden. Bij die ontdekking dat ze hoogbegaafd valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: je weet dan (eindelijk!) dat je hoogbegaafd bent, maar wat móet je ermee?

Voor die ‘beginnende’ hoogbegaafden is dit HB-Café, verzorgd door HB-coach Peter Overzier. Hoe heb je het ontdekt en wat doet dat met je? Wat betekent het eigenlijk om hoogbegaafd te zijn? En hoe kun je je hoogbegaafdheid positief en intelligent inzetten? Uiteraard zijn meer ‘ervaren’ hoogbegaafden van harte welkom om hun ervaringen te delen.

Peter Overzier (1961) begeleidt in zijn praktijk in Schiedam hoogbegaafde volwassenen die willen leren omgaan met hun hoogbegaafdheid. Ook geeft hij meerdaagse cursussen en workshops over hoogbegaafdheid. Zie ook www.petercoachtslimmemensen.nl.

“Mijn interesse in de geest van de mens is langzamerhand ontstaan in mijn werk als arbeids-en-organisatiepsycholoog”, vertelt Peter. “Hier kwam in 2001 hoogbegaafdheid bij. Samen met Noks Nauta, een van de oprichters van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen, heb ik een training voor hoogbegaafde volwassenen ontwikkeld. Tijdens de training werden de patronen duidelijk waarmee hoogbegaafden kunnen worstelen. Ik vind het menselijk brein een prachtig instrument wat zijn weerga in mogelijkheden niet kent, maar daardoor soms ook moeilijk tembaar is. Ik struikel daar zelf ook wel eens over, maar in de loop van de jaren heb ik respect gekregen voor het ontembare. Het geeft je veel, en als je om kunt gaan met de mindere kanten kun je veel bereiken. Aristoteles zei het al: Jezelf kennen is het begin van wijsheid.”

Je bent van harte welkom om je hoogbegaafdheid verder te komen verkennen bij dit HB-Café. Ook partners, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Locatie: Academisch Genootschap, Parklaan 93 in Eindhoven. Er is volop gratis parkeergelegenheid op het parkeerterrein achter het Genootschap. Toets daarvoor in het navigatiesysteem het adres Fazantlaan 16 in Eindhoven in. De slagboom bij het parkeerterrein gaat vanzelf voor u open en van daaraf loopt u via een klein voetpad naar de hoofdingang van het gebouw. Komt u met de trein, dan is het ongeveer 10-15 minuten lopen.

Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang 19:30 uur. Afsluiting lezing ca. 21:30 uur, met aansluitend gelegenheid om na te praten met een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon incl. 1 consumptie

Aanmelden:

Door het invullen van het formulier hieronder schrijf je je in voor dit HB-Café. Je inschrijving wordt omgezet in een definitieve deelname zodra het IHBV het bijbehorende entreegeld à € 17,50 p.p. heeft ontvangen.
Je kunt direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash. Betaal je liever op een later moment, maak dan gebruik van de instructies in de mail die je spoedig ontvangt.

Krijg je geen mail, of gaat er iets anders mis, meldt dit dan bij het IHBV via administratie@ihbv.nl.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.