03-09-2020 HB-Café Zuid-West: De wereld van hoogbegaafden

Volwassen die tot de ontdekking komen dat ze hoogbegaafd zijn, komen er nu pas achter waarom ze zich hun hele leven wellicht anders hebben gevoeld. Door deze ontdekking verandert de kijk op de wereld van zowel de hoogbegaafde als diens omgeving en die kan dan behoorlijk op zijn kop staan. Op donderdag 3 september vertelt Wieteke Avontuur bij HB-Café Zuid-West in Breda over die veranderde blik op de wereld.

Hoogbegaafd zijn is meer dan een hoge intelligentie hebben. Hoogbegaafden zijn snelle en slimme denkers, die complexe zaken aankunnen. Autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven van aard. Sensitieve en emotionele mensen, intens levend, die plezier scheppen in creëren.

Dat geheel van eigenschappen is niet altijd een lust. Voor (onwetende) hoogbegaafden kan het een hele last zijn. Nu weten we dat 2 tot 3 procent van de bevolking hoogbegaafd is, maar toen de volwassenen van nu kind waren, was er nog niet veel bekend over hoogbegaafdheid en werden de problemen die het kan geven, nauwelijks her- en erkend.

Veel hoogbegaafde volwassenen komen daardoor pas op latere leeftijd tot de ontdekking waarom ze ‘anders’ zijn, waarom hun hoofd nooit ophoudt, waarom ze anders reageren op gebeurtenissen of hun omgeving, waarom ze vaak niet begrepen worden. Bij die ontdekking dat ze hoogbegaafd zijn, valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring, zowel bij hoogbegaafden zelf als bij hun omgeving.

Wieteke Avontuur, teamlid bij HB-Café Zuid-West, neemt op donderdag 3 september die veranderende wereld onder de loep. Wat is hoogbegaafdheid eigenlijk? Hoe kun je het herkennen, bij jezelf of bij iemand in je omgeving? Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn? Wat verandert er allemaal in je zelfbeeld en in de wereld om je heen? Naast de theorie en de observaties van Wieteke waarin je zicht en gevoel kunt krijgen in je eigen gebruiksaanwijzing, is er ruimte voor gesprek en het delen van ervaringen.

Het HB-Café ‘De wereld van hoogbegaafden’ is met name bedoeld voor die ‘beginners’ die net hebben ontdekt dat ze hoogbegaafd zijn, of nog middenin de ontdekkingstocht zitten, en voor hun omgeving.

Let op! Deze avond wordt veel gebruik gemaakt van visuele ondersteuning die deels in het Engels kan zijn (maar ter plekke vertaald wordt).

Locatie: Hotel Princeville
Datum: donderdag 3 september 2020
Tijd: Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Entree: € 17,50 per persoon (Koffie, thee en water bij de prijs inbegrepen. Overige consumpties zijn voor eigen kosten.)

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.