03-02-2023 HB-Café Groningen: HB en Persoonlijkheid

Let op: De avond is uitverkocht en de wachtlijst is overvol. Het is niet meer mogelijk om te reserveren.

Hoogbegaafdheid en persoonlijkheid

Zoals gebruikelijk is er voor de pauze een lezing over aspecten van hoogbegaafdheid. Na de pauze praten we met elkaar door over het thema van de avond. Op 3 staan we stil bij de vraag of er bepaalde persoonlijkheidskenmerken zijn die vaker gezien worden bij hoogbegaafde mensen. Is er een link tussen hoogbegaafdheid en persoonlijkheid?

Welkom bij het 24e HB café in Groningen!


Over de spreker
:

Jenny Steggerda-Smilde is werkzaam als Klinisch psycholoog – psychotherapeut en als Manager Behandelzaken bij Kinnik. Kinnik is de kinder- en jeugdpsychiatrische afdeling van GGZ Friesland. Haar interesse in hoogbegaafdheid ontstond een aantal jaren geleden toen ze er zowel vanuit haar thuissituatie als op haar werk mee geconfronteerd werd. Hoogbegaafdheid is inmiddels niet meer weg te denken in haar leven.

Momenteel behandelt Jenny Steggerda-Smilde voornamelijk kinderen, jongeren en jong volwassenen, maar eerder zag ze ook veel volwassenen voor diagnostiek en behandeling. Het is volgens Jenny nog steeds moeilijk om de juiste puzzel te leggen; is het hoogbegaafdheid en/of psychiatrie? Welke persoonlijkheidskenmerken horen vaker bij een hoogbegaafd persoon? Kunnen we bepaalde kenmerken normaliseren om labels minder een kans te geven? Het vraagstuk wordt benaderd vanuit een holistisch perspectief.


Voor wie?

Dit HB-Café is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar (aspecten van) hoogbegaafdheid. Wat kenmerkt HB-ers en waarin verschillen we van mensen die zichzelf herkennen in hoog sensitiviteit (HSP), een autismespectrum stoornis (ASS) of hyperactiviteit (ADHD)? Iedereen is welkom: of je nu nog volop aan het ontdekken bent wat hoogbegaafdheid is; je je afvraagt of dat op jezelf of iemand uit je omgeving van toepassing is;  je al (heel lang) weet dat je hoogbegaafd bent en je  nieuwsgierig blijft naar hoe jij je hoogbegaafdheid positief kunt inzetten danwel graag je ervaringen wilt delen met anderen. Heb je vragen over HB zijn? Stel ze! Weet je al lang(er)  dat je hoogbegaafd bent en heb je misschien antwoorden? Je bent welkom om mee te luisteren en te praten en desgevraagd je ervaringen te delen.

Programma

19.30 uur        Opening door Agnes Schilder, Roger van Hout en Jolande Donker van het HB-Café Groningen.

Gastspreker: Jenny Steggerda- Smilde

20.45 uur        Pauze

21.00 uur        Vervolg gastspreker met gelegenheid om onderling ervaringen te delen en van elkaar te leren.

22.00 uur        Einde programma.

 

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje in de bar.

Locatie HB café Groningen: Best Western Hotel – Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: https://hotelgroningencentre.nl/. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het hotel, op basis van beschikbaarheid. Mocht de parkeergarage volgeboekt zijn, dan kunt u terecht in de Q-park parkeergarage aan de Rademarkt, op vijf minuten loopafstand van het hotel.

Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid. Er zijn geen toelatingscriteria en we maken bij het IHBV geen gebruik van IQ-testen of andere vragenlijsten of tests. Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.

Entree: € 18,50[1] per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden voor dit HB-café kan uitsluitend door het online formulier op http://ihbv.nl/evenementen in te vullen en vervolgens direct online te betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Het aantal bezoekers is beperkt tot 30 personen om interactie met de spreker en met elkaar mogelijk te maken. Wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina van het IHBV in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact op wanneer er een plek beschikbaar komt.

Meer weten over hoogbegaafdheid? Op de website van het IHBV (www.ihbv.nl) vind je diverse leaflets met informatie over diverse aspecten van HB, een lijst met boeken over dit onderwerp bv Hoogbegaafde hulpzoekers geschreven door Lukien Hoiting en Noks Nauta (2022) en een lijst met hulpverleners in Nederland en Vlaanderen.

Corona-maatregelen: uiteraard houden we ons aan de dan geldende Corona-maatregelen. De zaal is geschikt om desgewenst afstand van andere bezoekers te houden. We verzoeken iedereen bij aankomst en vertrek en in de pauzes zelf rekening te houden met het nemen van voldoende afstand. Bij Corona-gerelateerde klachten verzoeken we u om thuis te blijven.

[1] Door de stijgende kosten heeft het IHBV besloten om de toegangsprijs per 1-1-2023 te verhogen met 1 euro.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.