01-12-2023 HB-Café Alkmaar: De haat van de middelmaat en nog zowat

Door: Johan de Deugd

Dilemma’s van begaafdheid in de film Milas Forman-film Amadeus (1984). Tijdens dit speciale HB-café deelt maatschappijleerdocent Johan de Deugd een analyse van de film Amadeus uit 1984, waarin regisseur Milas Forman zijn visie op begaafdheid deelt en de botsing tussen begaafden en de heersende klasse aan bod komt.

In de film staat componist van het hof Salieri symbool voor middelmaat en de heersende klasse. Mozart blaast met zijn talent Salieri in een handomdraai van z’n stoel. Salieri ontwikkelt een ongezonde obsessie voor Mozart en gebruikt zijn macht aan het hof om Mozart kapot te maken. Dit staat symbool voor talent dat door de heersende klasse wordt vermoord.

Johan de Deugd is als docent verbonden aan het Bonaventura Lyceum Leiden en geeft voornamelijk maatschappijwetenschappen en maatschappijleer. Verder is hij tutor en begeleidt hij (mogelijke) onderpresteerders. Hij rondde de ECHA (met lof) af in 2013. De titel van zijn scriptie luidde: Wankele existenties. Een sociaalpsychologische visie op hoogbegaafdheid.

In zijn presentatie zal hij ingaan op de regisseurs visie van de film. Ook bespreekt hij enkele veelzeggende passages uit de film en bediscussieert hij deze met het publiek. Mocht je Amadeus niet gezien hebben, dan is het voor deze avond geen probleem, omdat Johan je meeneemt aan de hand van zijn verhaal en voorbeelden. Blijft overigens wel een gemis als je de film niet gezien hebt. Dikke aanrader!

Locatie: We houden ons HB-Café in De Letterbak in Alkmaar, Edisonweg 10-12, 1821 BN. Entree via de voorzijde van het gebouw. Na 19.30 is de centrale deur van het gebouw gesloten, dus het is verstandig voor die tijd aanwezig te zijn. We hangen wel een telefoonnummer op de deur, maar het is prettiger als wij de zaal niet meer hoeven te verlaten. Parkeren kan rondom en is gratis. Openbaar vervoer is op loopafstand.

Tijd: Van 19.30 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.00 en uitloop tot max 22.30 uur.

Aanmelden: Door onderstaande blokken in te vullen en op te sturen schrijf je je in voor het HB-Café op 1 december 2023 in Alkmaar. Je aanmelding wordt omgezet in een definitieve deelname zodra het IHBV het bijbehorende entreegeld à € 18,50 p.p. heeft ontvangen. Je kunt direct online betalen via IDEAL of Bankcontact/Mister Cash.

Krijg je geen mail, of gaat er iets anders mis, meldt dit dan bij het IHBV via administratie@ihbv.nl .

 

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.