27-09-2019 HB-Café Utrecht: succes angst

In Geen categorie by HB-Café Utrecht

Op 27 september 2019 stond succes angst centraal in The Colour Kitchen aan de Oude Gracht. Met vragen als “Ben je wel eens bang is om arrogant over te komen en niet naast je schoenen te lopen?“ “wie doet zich wel eens minder slim voor dan nodig?” of “Wie heeft een hekel aan maatschappelijk succes?”

Wie dit herkende zou wel eens succesangst kunnen hebben. Dit HB-Café werd geleid door spreekster: Sandra Leefmans (prismatis.nl). Zij is momenteel de belangrijkste expert in Nederland op het gebied van succesangst bij hoogbegaafden.

Iedereen die in staat is zich een doel te stellen kan angst hebben dit doel niet te behalen; faalangst, of angst hebben dit doel wel te behalen; succesangst. Getalenteerde mensen – hoogbegaafden dus ook – kunnen veel last hebben van succesangst, omdat de kans dat ze met hun talent boven het maaiveld uitsteken groot is.

Sandra kreeg de zaal meteen in beweging door stellingen en vragen beet te pakken. De herkenning was overweldigend.

Na een theoretisch deel werden de bezoekers aan het werk gezet. Bedenken / bespreken van de definitie van succes en de ‘BOB-doelen’ (beleven – ontwikkelen – bijdragen). Dit werd tevens als huiswerk meegegeven.

Sandra kon enthousiast vertellen, waarbij haar verhaal aangevuld werd met kleurrijke anekdotes. Met een 8 gemiddeld was het een zeer goed gewaardeerde avond waarbij de bezoekers enthousiast en geïnspireerd naar huis gingen.