18-03-2022 HB-Café Utrecht: ‘bedrieger syndroom’

In Geen categorie by HB-Café Utrecht

HB en toch…..?

Dit HB-Café in een oud schoolgebouw in Zuilen stond in het teken van het ‘bedriegers syndroom (Imposter syndrome). Dit is het fenomeen dat de dingen die jij tot nu toe hebt gedaan in je loopbaan en leven jou ogenschijnlijk niet veel moeite kostten, het ging je misschien wel (te) makkelijk af en het was al helemaal niet perfect! Bovendien: dat kan iedereen toch, zo bijzonder is het toch niet?

De vraag “Hoe komt het toch dat veel hoogbegaafden dit gevoel ervaren?” stond centraal bij de spreker Tessa Faber – van Making Sense| Coaching & Loopbaan – op een prikkelende, humorvolle, (eigen)wijze en kwetsbaar krachtige manier leidde. Ook voor Tessa was het even wennen. Wederom hadden mensen lang niet in een groep samen gezeten en Tessa moest er voor de avond ook weer even inkomen. Gelukkig was er voor iedereen ruimte om te zijn wie je wilt zijn. Voor de hele groep was het leerzaam om te ervaren wat voor invloed (neuro)diversiteit, social media, de periode van lockdown en andere maatschappelijke ontwikkelingen hebben op dit fenomeen.

Het ‘bedrieger syndroom’ (b)lijkt een persoonlijke ervaring waarbij je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent en dat de hele wereld daar binnenkort achter komt. Verder viel te ontdekken welk type “bedrieger” de deelnemers zijn en aan welke knoppen gedraaid kan worden om hier beter mee om te gaan. Voor wie hier last van heeft bleek het ook goed nieuws te zijn dat ze hier last van hebben, we verklappen natuurlijk niet waarom.

Tessa had een mix van theorie en interactie om de deelnemers te laten ontdekken dat dit fenomeen heel veel voor komt: niet alleen bij hoogbegaafden en zeker ook niet alleen bij vrouwen, zoals vaak wordt aangenomen en verkondigd.

Zo werden handvatten aangereikt om te leren hoe het masker te laten zakken en zonder pardon expres jezelf te durven zijn!

Tessa liet verschillende boeiende invalshoeken zien om met dit thema aan de slag te gaan, dus er was ook ruimte voor eigen ervaringen, verschillende meningen en inzichten en diverse oplossingen die echt werken! (en ook een paar die niet werken…)