14-02-2020 HB-Café Utrecht: relaties

In Geen categorie by HB-Café Utrecht

Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari ging het HB-café Utrecht over het thema liefdesrelaties. Arja Roozemond, Arja Roozemond – gespecialiseerd in het begeleiden van hoogbegaafden – besprak enkele uitdagingen die inherent zijn aan partnerrelaties. Haar uitgangspunt is dat iedereen graag ruimte wil geven aan de eigen uniciteit en autonomie. Én dat iedereen ernaar verlangt om gewoon een beetje gelukkig te zijn en zich veilig te voelen.

Arja is psychosociaal therapeut voor individuele begeleiding en relatie therapieën en werkt ook als trainer bij de opleiding tot Hoog gevoeligheidsdeskundige.

Er werd ingegaan op vragen als: “Zijn partner relaties voor hoogbegaafden anders en wat is daar eigenlijk over bekend?” “Hoe zit het met het persoonlijke verhaal, hoe doe je dit zelf?” “Komen hoogbegaafden specifieke problemen tegen in intieme relaties?”

Er blijkt wel enig onderzoek naar gedaan te zijn, maar veel harde feiten zijn er niet. IN de avond bleek dat verschillen met niet-hoogbegaafden niet zo heel groot zijn. Wel valt er bijvoorbeeld iets te zeggen over het omgaan met conflicten, samenhangend met de ‘hechtingsstijl’.

Interessanter was ook om na te denken over hoe je hier zelf mee omgaat. “Waarom ben jij wel of niet gelukkig in je relatie?” “Wat begrijp je van jezelf, je eigen gedrag en gevoelens?”

In iedere relatie zijn er een aantal uitdagingen waar je mee te maken krijgt, Arja gaf hierin persoonlijke voorbeelden waarmee zij als relatie therapeut zichzelf ook kwetsbaar opstelde en een inspirerend voorbeeld is van hoe je steeds aan je relatie moet blijven werken. “Alleen al het besef dat sommige uitdagingen horen bij het hebben van een relatie, kan helpen om je minder zorgen te maken over conflicten of moeilijke gevoelens.”