07-10-2022 HB-café Utrecht: uitstelgedrag

In Geen categorie by HB-Café Utrecht

Van uitstel komt afstel, toch? Of is het juist een bron van stress, onzekerheid en andere, nare gevoelens?

Deze avond werd toegelicht dat hoogbegaafdheid een rol speelt in de ontwikkeling waardoor uitstelgedrag meer in de hand wordt gewerkt dan bij gemiddeld getalenteerde mensen.

Roeland Plomp leidde de avond op persoonlijke titel van ervaringsdeskundige als ‘meester uitsteller’, niet van materiedeskundige. Door verschillende theorieën in een bepaalde context te plaatsen begon de inhoud meer te leven. Verbinding tussen theorie en ervaring hielp duidelijk te maken in welke mate hoogbegaafdheid bijdraagt tot uitstelgedrag.

Zo werd het bewustzijn gevoed van de reden van het uitstelgedrag met (hopelijk) herkenning van het gedrag tot gevolg. De combinatie van informatie, de context waarin deze informatie geplaatst werd en de onderlinge gesprekken tussen de presentatie door, droegen bij aan vergroting van de herkenning van oud gedrag en/of bijkomende gevoelens. Deze herkenning bleek slechts een begin van een veranderingsproces om minder uit te stellen. Overigens bleek dat het niet gek of bijzonder is om zaken uit te stellen het heeft zelfs positieve kanten! Hoogbegaafdheid en uitstel gedrag blijkt eigenlijk een hele logische combinatie. Hierover werd nog lang nagepraat in de Kargadoor en misschien ook nog wel lang nagedacht…..