19-06-2019 HB-Café Enschede: HB en HSP, hoe wordt het je kracht?

In Archief Enschede by HB-Café Enschede

Woensdag 19 juni jongstleden was er een volgeboekt HB-cafe Enschede in de bibliotheek. Het thema van deze avond was “Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid: Hoe wordt het je kracht”. De gastspreker was Rianne van de Ven.

Rianne startte de avond met een uiteenzetting van diverse theorieën en definities over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en de overexcitabilities van Dabrowski. Hierbij gaf ze ook het historisch perspectief en werd een vraag gesteld door een deelnemer over hoe dit in andere landen en culturen wordt gezien. Dit zette zeker weer aan tot denken….

Vervolgens werd aangegeven hoe de relatie tussen HB en HSP in 2014-2015 onderzocht is door Rianne in het kader van een breder onderzoek geleid door Elke van Hooff. Hierbij kregen we de primeur: het onderzoek is net deze week openbaar gemaakt en te vinden op https://www.riannevdven.nl/

Na de pauze mochten we even 5 minuten klagen over wat je HSP-eigenschappen je aan verwijten heeft opgeleverd om vervolgens het grootste deel van de avond met elkaar uit te wisselen welke voordelen het heeft om hoogsensitief te zijn. In groepjes werd gedeeld hoe je bijvoorbeeld intens kan genieten van een ondergaande zon of muziek. Daarnaast werden ook voordelen gedeeld zoals goed kunnen inspireren, waarnemen, analyseren, voordelen waar ook anderen, privé of op het werk van kunnen genieten. Tot slot werd in groepjes uitgewisseld en plenair gedeeld welke tips je voor elkaar hebt om goed met je HSP om te gaan. Hierbij kwamen tips naar boven zoals “” Me-time” inplannen, kerk/ natuur opzoeken, en harnas visualiseren en een EHBO-kit waarin b.v. oordopjes zitten en altijd iets te eten bij de hand. Rianne gaf hierbij nog een zeer verrassende tip: als je heel erg overprikkeld bent helpt het om ijs in je hand te houden.Die lichamelijke sensatie van extreme kou (of warmte maar je hand in de frituurpan is geen aanrader) maakt dat je brein naar een andere stand schakelt.

We vermoeden dat veel deelnemers na afloop van die avond wel toe waren aan ijs want het was een bijzonder warme avond die niet echt uitnodigde om lang te blijven napraten in de zaal. De inhoud was echter zeker interessant genoeg om op zo’n warme avond te komen en levendig met elkaar over te praten.