06-10-2017 HB-Café Zeeland (Middelburg): Een introductie op de theorie van positieve desintegratie (Dabrowski)

In Archief Zeeland by HB-Café Zeeland

Verslag

Wanneer je aan het eind van de avond verward bent, niet meer precies weet hoe het zit dan is dat een goed gevoel en een goede gedachte. Zo begon Lotte haar lezing vrijdag 6 oktober bij het HB-café Zeeland over de Positieve Desintegratie.
Na haar persoonlijke verhaal waarin zij vertelde wat haar ertoe heeft gebracht om zich te verdiepen in Dabrowski was vrijwel iedereen onder de indruk. Echt geweldig wanneer je hoort waar ze vandaan komt en waar ze nu staat.
‘It was so outrageous that it could not get any further – James Baldwin
Wanneer er zoveel conflicten ontstaan zowel innerlijk als uiterlijk loop je tegen jezelf aan. Dan moet je wel groeien, transformeren tot de persoon die je zijn kan. Conflicten blijken dan positief te zijn, mogelijkheden om tot groeien te komen. Jij bepaalt dan jouw waarden, waar je voor opkomt, zo vertelde Lotte.
Deze waarden leveren groeikrachten waarbij emotie de motor is. Zo maak je een ontwikkeling door van egocentrisme naar altruïsme
Hierna werd het ontwikkelpotentieel behandeld dat verloopt in drie factoren en vele vragen, maar ook verhalen oproept. Hiervoor wordt natuurlijk de gelegenheid gegeven, want ook uitwisseling van ervaringen en het stellen van vragen is een onderdeel van het HB-café.
De verschillende overprikkelbaarheden ‘excitabilities’ worden uitvoerig toegelicht en deze kunnen dus zowel positief als negatief ervaren en ingezet worden.
‘Begaafde kinderen en volwassen dagen de rekbaarheid, gelaagdheid , veelzijdigheid van je perspectief en inlevingsvermogen uit. En vragen ook veel van je’
Na de pauze heeft Lotte het over de innerlijke dialoog en intensiteit en het proces van de positieve desintegratie dat verloopt in vijf niveaus en een primaire en secundaire integratie heeft.
Dit alles werd ondersteund door verschillende video’s en gelukkig gaf Lotte aan een mail te sturen met een lijst van boeken en sites waardoor wij ons er verder in konden verdiepen.
De avond was zeer geslaagd, velen bleven napraten om alles een plek te geven en er was zeker onduidelijkheid ontstaan, maar ook herkenning en het besef dat dit echt een complex onderwerp is wat de meerderheid nader wilde bestuderen.