29-09-2017 HB-Café Arnhem: Hoogbegaafden en (mis)communicatie

In Archief Arnhem by HB-Café Arnhem

Op vrijdagavond 29 september 2017 is er weer een HB-Café in De Coehoorn in Arnhem. Sprekers op deze avond zijn Lisette ter Heerdt en Jan Goorissen. Het thema: Hoogbegaafden en (mis)communicatie.

Sprekers op deze avond zijn Lisette ter Heerdt en Jan Goorissen. Zij hebben in Arnhem een leerhuis opgezet voor hoogbegaafden. Volgens hen zijn hoogbegaafden in hun positieve modus veelal nieuwsgierig én kritisch, maar kunnen ze in hun gekwetste modus soms afbrekend en bitter zijn. Door wederzijds onbegrip kan dit een negatieve invloed hebben op de relatie met jezelf, de ander en de wereld om je heen.

Door hun anders zijn, kunnen hoogbegaafden een leven lang moeite hebben met het vinden van aansluiting in hun sociaal leven, het onderwijs, op hun werk en met de samenleving in bredere zin. Lisette en Jan kennen deze moeilijkheden van binnenuit, en achteraf gezien misten zij vooral een mentor in hun jeugd. Voor meer informatie zie: http://www.huisvanmarcopolo.nl.

Tijdens deze avond zullen Lisette en Jan je op een interactieve manier kennis laten maken met hun werkwijze en inzichten. Daarbij is meedoen wel gewenst, maar zeker niet verplicht.

Jan en Lisette spiegelen, bevragen, reflecteren en helpen je zicht te krijgen op wat jij kunt doen om (weer/meer) grip te krijgen op jezelf en de wereld om je heen. Ze maken daarbij gebruik van het gedachtengoed van Kazimierz Dabrowski: een ontwikkelingsmodel dat, zonder morele oordelen, ervan uitgaat dat je slechts ‘op weg’ bent.
De relatie met jezelf en de ander bevragen Lisette en Jan met behulp van een door hen zelf ontwikkeld volgsysteem. Dit systeem laat je op een andere, diepere manier kijken naar jezelf in relaties, dan je normaal gesproken gewend bent.
Je wordt wegwijs gemaakt in hun volgsysteem met behulp van verhalen, kwinkslagen en verwijzing naar wijsheidsbronnen. We gaan ook oefenen met elkaar, waarbij duidelijk(er) wordt gemaakt wat het volgsysteem je kan bieden.

Locatie: Coehoorn Centraal, Coehoornstraat 17, 6811 LA Arnhem. De Coehoornstraat ligt recht tegenover het Centraal Station (rechts van hotel Haarhuis). Kom je met de auto, dan kun je parkeren in parkeergarage Centraal onder het station (tarief is na 18 uur € 0,50 per uur).
Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee (2 consumpties). Overige consumpties zijn voor eigen rekening.
Maximum aantal deelnemers: 25.
Zaal open: 19:00 uur; aanvang programma uiterlijk 19:30 uur; einde programma meestal tegen 22:00 uur. Daarna is er gelegenheid om (aan de bar) na te praten.

Aanmelden: voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://hb-cafe.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.

Wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementenpagina in te vullen.
Alleen wachtlijstaanmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.