13-06-2017 HB-Café Enschede: Hoogbegaafdheid. Meer dan een hoog IQ.

In Archief Enschede by HB-Café Enschede

Afgelopen maand was op 13 juni het eerste HB-Café in Enschede. Een mooie en waardevolle avond, met ruim 25 deelnemers in een sfeervolle De Kater in Enschede.

Rianne van de Ven, voorzitster van het IHBV en auteur/redacteur van het boek Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in, hield een interactieve presentatie over het thema ‘Hoogbegaafd. Meer dan een hoog IQ.’ Ze nam ons mee in de verschillende invulling die het begrip hoogbegaafdheid in de loop der jaren heeft gekregen, een eensluidende wetenschappelijke definitie bestaat – nog – niet. In Nederland werken professionals steeds vaker met het Delphimodel Hoogbegaafdheid. Een model dat uitgaat van tien kenmerken van hoogbegaafdheid, waarvan een natuurlijk ook de hoge intelligentie is. De andere, zeker zo belangrijke kenmerken zijn: autonoom zijn, rijkgeschakeerd voelen, gedreven en nieuwsgierig, scheppingsgericht, hoogsensitief waarnemend, snel, intens, creatief en complex. Rianne liet de deelnemers aan de hand van deze kenmerken naar zichzelf kijken en dat – zover je dat wilde natuurlijk – delen in de groepen aan de tafels. Van veel deelnemers krijgen we in de informele borrel na afloop terug wat een eyeopeners dit waren en hoe fijn om met elkaar te kunnen delen. Een hoop herkenning! Voor iedereen die geïnteresseerd is: de presentatie kan je HIER terugvinden.

Wij gaan in de zomer verder met de voorbereidingen van het tweede HB-Café dat in september / oktober zal plaatsvinden. We nemen de suggesties die zijn gedaan op de evaluatieformulieren daarbij van harte mee. En ook de tips om wat aan de akoestiek op de locatie te verbeteren…