15-12-2016 HB-Café Zuid-West: Hoogsensitief, hoogbegaafd, hoogbewust

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Niet iedere hoogsensitieve persoon (HSP) is hoogbegaafd, maar ruim 80% van de hoogbegaafden is hoogsensitief. Een HSP neemt meer waar, krijgt meer prikkels binnen dan anderen, en verwerkt die cognitief en emotioneel op een diep niveau. Deze avond gaat HSP-coach Maaike Kruijsen – zelf hoogbegaafd – dieper in op hoogsensitiviteit. Wat is het nou precies? Wat moet je met al die prikkels die ongevraagd binnen komen? Maar vooral: hoe maak je er kracht van?

Toen Maaike Kruijsen (1982) op haar 23ste ontdekte dat ze hoogsensitief is, viel er veel op zijn plaats. Ze besloot als ervaringsdeskundige mensen te gaan helpen die dezelfde worsteling doormaken als zij heeft gehad. Als HSP-coach heeft ze haar praktijk in Gouda, maar ze geeft door het hele land workshops en lezingen over hoogsensitiviteit. Nog niet lang geleden ontdekte ze dat ze ook hoogbegaafd is, en viel er nóg meer op zijn plaats.

“Hoogbewust is in mijn visie een meer passende benaming voor mensen die hooggevoelig of hoogsensitief worden genoemd”, stelt Maaike. “Bewust betekent volgens het woordenboek: een besef van iets hebben. Als HSP sta je heel erg open voor allerlei soorten informatie tegelijk. De term hoogbewust wordt ook wel gebruikt voor de combinatie van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Hoogbewuste mensen die zich overvallen voelen door teveel informatie kunnen emotioneel en (over)gevoelig reageren. Maar dat betekent niet dat je dat ook daadwerkelijk, zoals het woordenboek de woorden ‘gevoelig’ en ‘sensitief’ omschrijft, emotioneel en overgevoelig bent! Iedereen beleeft het anders en reageert anders. Hoogbewust zijn houdt dus ook in dat je je daadwerkelijk bewust bent van jezelf, het verschil tussen jou en de ander kent en je waarnemingen los kunt koppelen van je eigen ervaringen.”

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. Een HB-café is een informatieve, informele bijeenkomst om kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid te vergroten, en daar in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf, maar uiteraard zijn partners, collega’s, vrienden en andere belangstellenden ook van harte welkom.

Het HB-Café ‘Hoogsensitief, hoogbegaafd, hoogbewust’ wordt gehouden op donderdag 15 december, in het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. De buslijnen 1 en 2 stoppen pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via https://hb-cafe.nl/evenementen. Hier is ook meer informatie te vinden over het IHBV en andere HB-cafés. Ook op Facebook zijn IHBV en HB-Café Zuid-West te vinden.

Datum: donderdag 15 december 2016
Aanvang: 19.30 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)
Locatie: Het Klooster, Schorsmolenstraat 13, Breda (www.hetkloosterbreda.nl)
Kosten: € 17,50
Inschrijven: www.ihbv.nl/evenementen