01-07-2016 HB-Café Zwolle – Pesten op de werkvloer

In Archief Zwolle by HB-Café Zwolle

Wat kun je doen aan pesterijen op het werk?

Gepest worden is een ernstig probleem dat mensen die op de één of andere manier opvallen hun leven lang kan achtervolgen. Bij hoogbegaafde mensen begint het vaak al op de eerste schooldag en kan het doorgaan tot in het verpleeghuis. Met de tijd kan de situatie voor de gepeste zó uitzichtloos worden dat hij/zij het leven niet meer ziet zitten.

Voor pesten bij kinderen is de laatste decennia gelukkig meer aandacht gekomen. Dat pesten ook bij volwassenen voorkomt, is nog niet zo lang bekend. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er in werksituaties volop wordt gepest, door hoog en laag, man en vrouw en in elk beroep. Doordat hoogbegaafde mensen zich in de ogen van anderen vaak ‘anders’ gedragen, lopen zij een groter risico om het slachtoffer te worden van pesten.
Mensen die gepest worden, ondervinden daarvan dagelijks de last. Het maakt hen angstiger, vreet aan hun zelfbeeld en versterkt hun isolement. Helaas houdt deze reactie het pesten juist in stand en verergert het zelfs vaak. De gepeste persoon gaat zich daardoor steeds machtelozer en waardelozer voelen. Pesten in werksituaties is één van de belangrijkste oorzaken van de uitval van hoogbegaafde volwassenen uit het arbeidsproces.
Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer, gaat tijdens dit HB-café in op belangrijke vragen rondom pesten: Wat is het verschil tussen plagen en pesten? Moet een leidinggevende er wat van zeggen? Wat kan een vertrouwenspersoon doen? Bij welke personen en in welke organisaties is het risico groter? En, niet de makkelijkste vraag: Kan ik er zelf iets aan doen?


Helaas moest dit HB-Café worden afgelast wegens gebrek aan aanmeldingen. Mogelijk was de datum 1 juli voor velen minder geschikt.
Zou je dit HB-Café willen bezoeken als het in het najaar nogmaals wordt aangeboden? Laat het dan weten via administratie@ihbv.nl


Algemene informatie over HB-Cafés + regelingen voor aanmelding en annulering: https://hb-cafe.nl/hb-cafe/