15-04-2016 ‘Hoogbegaafd, en dan..?’

In Archief Delft by HB-Café Delft

Hoogbegaafd, en dan..?

HB-Café Delft organiseerde op 15 april 2016 weer een HB-Café voor mensen die nog maar kort bezig zijn met vragen rond hun (vermeend) hoogbegaafd zijn. Het was behoorlijk vol: 36 mensen kwamen deze avond naar gebouw ‘De Zuster’. Veel jonge mensen dit keer. Sommigen wisten al wat langer van hun (mogelijke) hoogbegaafd zijn, velen waren nog maar heel kort met het thema bezig. Een iemand was via de bedrijfsarts verwezen, anderen waren meegenomen door een vriend(in) of kennis, of hadden zelf via surfen op Internet het IHBV gevonden. Er werd soms een traantje gelaten vanwege de herkenning. Er werd ook veel gelachen.

Na een korte introductie, waarin we o.a. de uitspraak van Johan Cruijff: ‘Je ziet het pas als je het door hebt’ citeerden, vroegen we de deelnemers om per tafel op een blad met gezichtsuitdrukkingen en termen van bijbehorende gevoelens aan te geven welke gevoelens zij nu herkenden met betrekking tot hun hoogbegaafd zijn en welke ze misten. Hier de top vijf van de gevoelens en de aantallen mensen die daar een sticker bij plakten.

 • Interested: 26
 • Confused: 13
 • Frustrated: 11
 • Angry: 8
 • Thoughtful en Surprised: elk 7

Als gevoelens die men op de lijst miste, kwam kwetsbaarheid het duidelijkste naar voren met 5 stickers.

De volgende opdracht was om per tafel uit te wisselen hoe je je (vermeende) hoogbegaafdheid had ontdekt, en daarna twee of drie vragen te formuleren voor deze avond. Hier volgen die vragen, samengesteld uit de zes lijstjes (veel groepen hadden meer dan 2 of 3 vragen). We hebben ze gegroepeerd naar thema.

Algemeen

 • Wat moet ik ermee?
 • Hoe nu verder?
 • Hoe helpt het label ‘HB’ mij?
 • Hoe kom ik tot ontplooiing?
 • Hoe maak je iets positiefs van ‘vermeend’ HB?
 • Hoe vul ik de rest van mijn leven positief in?
 • Hoe zet ik dit talent positief in (voor mijzelf), de negatieve shit ken ik nu wel.
 • Hoe kom ik voorbij de schaamte?
 • Is het een last of een lust?
 • Wat zijn de ervaringen van andere hoogbegaafden en kan ik mezelf hiertoe verhouden/ dit herkennen?
 • Hoor ik hier wel?

Specifieke kenmerken van HB

 • Hoe kom ik uit mijn hoofd?
 • Hoe kan ik omgaan met (te) veel; aan prikkels?
 • Hoe kun je de intensiteit kanaliseren zodat het niet overweldigend is voor anderen (in de communicatie met niet-HB)?

Communicatie

 • Hoe kan ik mezelf zijn in het contact met anderen?
 • Waarom gaat communicatie met niet-HB’ers zo moeilijk?
 • Hoe vind ik aansluiting?
 • Hoe ga je een optimale interactie aan met niet-HB en waarbij je voldoende bij jezelf blijft maar ook aansluiting vindt bij de ander?

Werk

 • Hoe kun je als HB op een werkplek komen waar je op je plek bent en je kwaliteiten tot hun recht komen?
 • Hoe verbind je werk (nuttig werk) en gevoelens?
 • Hoe maak je het bespreekbaar (op het werk)?
 • Hoe kan ik deze avond info gebruiken in mijn arbeidsconflict?

Deze vragen zouden terugkomen in het programma na de pauze.

Daarna werd het Delphi-model van hoogbegaafdheid uitgelegd, een model dat is ontwikkeld door een groep van 20 experts en dat beschrijvend is. Hoe ziet een hoogbegaafde eruit? Het is te zien als een set van kenmerken, waarvan een hoge intelligentie er één van is. Dit model staat aan de wieg van het IHBV. Voor die tijd ging bijna alle literatuur over hoogbegaafdheid over kinderen. Ook kwam het principe van de leercurve aan bod:

 • Onbewust onbekwaam
 • Bewust onbekwaam
 • Bewust bekwaam
 • Onbewust bekwaam

Zo kun je als hoogbegaafde die zoekende is naar hoe om te gaan met je hoogbegaafdheid, nagaan waar jij behoefte aan hebt om van ‘onbewust onbekwaam’ tenslotte ‘onbewust bekwaam’ te worden. Eigenlijk moeten we als hoogbegaafden een rijbewijs halen om te leren omgaan met dat hele snelle brein, om daarbij niet uit de bocht te vliegen en toch in beweging te blijven anders gaat ie roesten.

Na de pauze bespraken we domeinen werk, relaties & vriendschappen en hobby’s. Daarbij werden de vragen die men in het eerste deel had genoteerd, meegenomen.

Er was veel herkenning onderling, men gaf elkaar steun en praktische tips.

Tot slot gaven we nog aan wat het IHBV te bieden heeft en we spraken uit dat de deelnemers in hun zoektocht verder op weg zullen gaan. Veel mensen waren heel blij dat ze waren gekomen en gaven aan dat ze veel stof tot nadenken hadden gekregen. Na afloop werd er nog door veel mensen uitgebreid nagepraat onder het genot van een drankje.

 

Pauline Coret en Noks Nauta, team Delft en inleiders van dit HB-Café