10-04-2015 “Slim solliciteren”

In Archief Utrecht by HB-Café Utrecht

Dit HB-Café vond plaats in het Kargadoor in Utrecht, op loopafstand van het Centraal Station. Het thema ‘Slim Solliciteren’ werd behandeld door loopbaancoach Tessa Faber van MakingSense.

Op deze avond zijn meerdere aanwezigen voor de eerste keer bij een HB-Café, dus de organisatie is erin geslaagd om een aansprekend thema te kiezen voor deze bijeenkomst. Bij het openen van de avond wordt het publiek aangemoedigd om suggesties voor toekomstige thema’s aan te dragen bij de organisatie van HB-Café Utrecht.

Bij de overdracht van de avond naar Tessa, valt haar geestdrift meteen op. Met enthousiasme en een energieke uitstraling gaat ze het contact met het publiek aan en vraagt ze expliciet naar aanknopingspunten om haar presentatie op aan te sluiten. Door zelf voorbeelden te geven uit haar carrière maakt ze het gemakkelijker om ervaringen met elkaar te delen.

Mede door haar passie voor loopbaancoaching geeft Tessa regelmatig een positieve draai aan de thema’s, uitdagingen en vragen die er voorbijkomen. Hierbij laat zij vooral zien hoe belangrijk het kan zijn om creatief te zijn en buiten de kaders te denken. Hoewel ze erkent dat een succesvolle sollicitatie deels afhankelijk is van toeval, geeft ze veel tips om zo veel mogelijk invloed te hebben op het proces. Uiteindelijk komt haar boodschap steeds terug op het hoofdthema van de avond: ontdek wie je bent en wees dat dan expres.

De avond verloopt en eindigt in een open sfeer, waarin de deelnemers in korte tijd veel durven te delen met elkaar. Deze open en actieve houding maakt dat de avond meer is dan enkel een lezing. Het komt zelfs regelmatig voor dat Tessa een toeter erbij moet nemen om ons weer tot de orde te roepen en naar het volgende thema te gaan.

Kortom: dit HB-Café in Utrecht is een zeer geslaagd avondje geworden. De uitdagingen van een banenjacht zijn openlijk en vertrouwelijk met elkaar gedeeld, zonder dat de algemene sfeer neerslachtig of negatief werd. Integendeel: veel deelnemers kregen weer meer zin om met nieuwe ideeën aan de slag te gaan en zich op een andere manier te presenteren.

Elkie Leenen