12-06-2014: “Introductie Hoogbegaafdheid”

In Archief Eindhoven by HB-Café Eindhoven

Verslag eerste HBcafé Eindhoven, 12 juni 2014

Op 12 juni openden deuren voor de eerste Hb café in Eindhoven. Het was een mooie opkomst, we mochten zo’n 40 mensen verwelkomen.
Omdat het een eerste avond was hadden wij als organisatoren gekozen voor een inleiding in kenmerken van hoogbegaafdheid als thema voor deze eerste bijeenkomst.

Elkie Leenen, psychologe bij het Centrum voor Creatief leren in Sterksel verzorgde het inhoudelijke deel van de avond. Zij liet zien wat het betekent om te kijken naar IQ scores, maar vooral hoe hoogbegaafdheid er aan de buitenkant uit kan zien en hoe mensen het aan de binnenkant kunnen beleven, ervaren en voelen. En wat hoogbegaafden nodig hebben om goed te gedijen. De presentatie lokte hier en daar gelukkig discussie en opmerkingen uit, waardoor er de nodige interactie tot stand kwam.

Dit is de link naar haar presentatie: http://prezi.com/mnbxvmtxsoum/wat-betekent-het-om-hoogbegaafd-te-zijn/

Heleen Florusse gaf nog een korte toelichting op de definitie van hoogbegaafdheid volgens het Delphimodel van Maud van Thiel.

Voor sommige aanwezigen was deze inleiding gesneden koek, zij hadden al veel informatie en kennis vergaard en hoorden niet zoveel nieuws. Maar er waren ook mensen die achteraf naar ons toekwamen met de reactie dat ze zo blij waren om dit te horen, omdat er zoveel puzzelstukjes op zijn plaats vielen.

De volgende HB cafés willen we aandacht geven aan meer specifieke thema’s. Op de evaluatieformulieren hebben deelnemers ook al de nodige suggesties gedaan. Hiermee gaan we als organisatoren natuurlijk aan de slag. Ook is er behoefte aan voldoende ruimte voor uitwisseling en discussie.

Ondanks wat beginnersfoutjes op organisatorisch gebied en de het feit dat de behoeftes van deelnemers uiteen liepen, kijken we zeker terug op een zeer geslaagde bijeenkomst!

Op naar de volgende, op vrijdag 26 september in Usine, in het centrum van Eindhoven!

Heleen Florusse