14-06-2013: “Betekent HB ook hulpbehoevend?”

In Archief Amsterdam by SvP

Het eerste HB-Café in Amsterdam was een groot succes. Cantina Vocaal in de Staatsliedenbuurt bleek een uitstekende, verwelkomende locatie voor de groep van 13 deelnemers.  De meeste deelnemers kwamen uit de regio Amsterdam, maar er waren ook deelnemers uit Eindhoven, Arnhem en andere delen van het land die eerder op andere locaties een HB-café hadden bijgewoond. De gastvrouwen Anneke en Janet stelden ons geheel op ons gemak.

Nadat Noks het nieuwe HB-café Amsterdam had ingeluid, leidde Anne-Geert van den Berg de avond verder in met een uitstekende introductie over haar eigen ervaring als HB-er, gevolgd door informatie over HB-zijn en een presentatie over de verschillende zorgverleners binnen de gezondheidszorg (zowel alternatief als regulier). Na de pauze werd er tevens nog kort besproken in groepjes wat je ervaringen waren als hoogbegaafde in de GGZ.

amsterdam20130614-1

Al snel kwam er veel herkenning vanuit het publiek. Er blijken toch veel obstakels te zijn naar bevestiging en (h)erkenning van hoogbegaafdheid binnen de GGZ. Een aantal mensen gaf aan dat ze al jaren binnen de GGZ zoeken naar goede begeleiding, maar slecht aansluiting kunnen vinden bij het huidige aanbod. Vaak voelen zij zich niet begrepen en gehoord door reguliere psychologen en psychiaters. De avond werd vooral getekend door herkenning en erkenning bij anderen.

amsterdam20130614-2

Tevens stak er een discussie op over de validiteit van HB zijn. Wanneer beschouw je jezelf als HB? Hangt dat af van een IQ test? Maakt het uit voor je zelfbeeld als HB-er als je getest bent? Bij de vraag wie zichzelf als HB beschouwt staken veel mensen hun hand op. De meesten voelden aan dat ze HB waren, een aantal anderen twijfelde. Dit richt ons wel op de vraag hoe men HB definieert en vaststelt, en of HB te vatten is binnen een IQ test, of dat HB meer is dan dat, bijvoorbeeld multiple-potentiality en ook hooggevoeligheid.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de avond veelal een netwerk avond was met bevestiging, herkenning en openheid.  Tijdens de borrel bleek ook dat velen zich herkenden in de ervaringen van anderen. Een geslaagde avond dus!

Verslag:  Marleen Moors