26-04-2013: “Bewust hoogbegaafd. Meerlagigheid”

In Archief Arnhem by HB-Café Arnhem

Opnieuw een avond in De Coehoorn in Arnhem met bijna 30 mede-HB’ers. Lotte van Lith kwam spreken over de Theorie van Positieve Desintegratie van Dabrowksi. We begonnen met wat perikelen om het computergeluid over de speakers te krijgen. Verkeerde snoertjes! Dit werkend krijgen was echt belangrijk, want Lotte zou haar verhaal ondersteunen met wat filmpjes. Gelukkig kwam de conciërge uiteindelijk met een ander boxensetje en toen werkte het vlekkeloos. Met een vertraging van 20 minuten konden we eindelijk beginnen.

LottevanLIth

De deelnemers luisteren serieus. Velen hadden een notitieblok meegenomen en zaten druk aantekeningen te maken. Het tempo lag hoog, dit was hoogbegaafdheid in actie! Af en toe vroeg iemand of Lotte een zin kon herhalen, want die moest zorgvuldig vastgelegd worden. De theorie ging er in als zoete koek. Desintegratie, 5 levels, persoonlijkheid, ontwikkelpotentieel, overexcitabilities, meerlagigheid….

Een greep uit de belangrijke termen in de theorie van Dabrowski. Klik hier voor de slides die Lotte heeft laten zien.

In het tweede deel besprak Lotte aan de hand van het thema meerlagigheid haar persoonlijke proces tijdens het lezen van het boek “Io non ho paura” (Ik ben niet bang) van Niccolò Ammaniti. Ze heeft het boek tweemaal gelezen, de eerste keer als verplichting voor haar studie, de tweede keer las ze het op eigen initiatief, met name om te onderzoeken wat dat boek nou met haar deed.

Een mooi persoonlijk verhaal dat de theorie van Dabrowski concreter maakte.

Lotte had ook nog graag een bespreking van de film Brokeback Mountain willen geven, maar daar was helaas geen tijd meer voor. Mede door de vertraging die we in het begin hadden opgelopen.

Eén van de deelnemers vroeg Lotte aan het einde wat zij de bezoekers van haar lezing wil laten meenemen op weg naar huis. Lotte raadt iedereen aan om een boek twee maal te lezen of een film tweemaal te bekijken en daarbij bij jezelf het proces te onderzoeken van beleving, reflectie en metacognitie. Een mooi afsluitend moment van het educatieve gedeelte van de avond.

In de bar gingen we verder met het informele gedeelte van de avond, waar tot middernacht is doorgepraat, gelachen en gedronken. Gezellig als vanouds, voor zowel de ‘vaste’ bezoekers als de nieuwelingen.

Op 11 mei geeft Lotte opnieuw een presentatie. Dan zal de film Brokeback Mountain wel aan bod komen. Geïnteresseerden kunnen via deze link meer informatie tot zich nemen:
Het volgende HB-Café in Arnhem zal plaatsvinden op 31 mei. Er komen ook HB-cafés in Amsterdam op 14 juni en in Delft op 21 juni a.s.. Details volgen binnenkort op de site van het IHBV.