25-02-2011:”Eerste HB-café succes!”

In Archief Arnhem by HB-Café Arnhem

s.Garfield.slaap.2Afgelopen vrijdag 25 februari opende het HB-café voor de eerste keer zijn deuren. Er waren ruim 50 hoogbegaafden uit het hele land. Het thema was: ‘Lekker slapen’. Hoogbegaafden met allerlei slaapproblemen konden luisteren naar slaapdeskundigen. Een woordkunstenares las voor over Grote Vragen die ’s nachts in een wakker brein kunnen ronddolen. Er was keuze uit zes miniworkshops. En last but not least – samen eten en drinken maakte de avond tot een geslaagd evenement. Zelfs de pers kwam een kijkje nemen!

Om vijf uur in de namiddag gingen de deuren open en konden de bezoekers genieten van soep, broodjes en salade. Om stipt zes uur uur opende Maud van Thiel, directeur van het IHBV, de avond. Noks Nauta vertelde over het vooronderzoek naar slaapproblemen dat Manny Moerman in opdracht van het IHBV uitvoerde. Daaruit bleek dat maar liefst 40% van de geënquêteerde hoogbegaafden slaapproblemen ervoer, in tegenstelling tot slecht 30% van de totale bevolking! Ria van Rooij, slaapverpleegkundige van de slaappoli in Ede, vertelde over de slaap en slaapproblemen in het algemeen. Daarna was het woord aan Winni Hofman, slaapdeskundige van de Universiteit van Amsterdam en slaaptherapeut bij Somnio. Zij vertelde over insomnia en slaaptherapie. Vervolgens was er gelegenheid tot onderling contact over de eigen ervaringen met slaap. Na de pauze beantwoordden de deskundigen vragen uit de zaal. Diane Nijweide kreeg de zaal muisstil met haar voordracht. En tot slot waren er zes miniworkshops: ‘piekergedachten stoppen’, ‘ontspannen’, ‘klankschalen’, ‘mindfulness’, ‘schaapjes tellen’ en ‘yoga’. Om tien uur ’s avonds vertrok de laatste gast huiswaarts. Het was een geanimeerde avond. Voor sommigen een nieuwe ervaring, omdat zij nog nooit ‘gewone’ andere hoogbegaafden ontmoetten. Voor anderen een bekende thuis-kom-ervaring. Komende week gaat de evaluatievragenlijst de deur uit en kunnen we onderzoeken of de avond in dezelfde vorm herhaald kan worden of dat de opzet enige wijziging moet ondergaan. Dat er meer café-avonden zullen komen staat in elk geval wel vast!