29-1-2016 De kunst van het vragen stellen door Harry van Ingen

In Archief Groningen by HB-Café Groningen

De kunst van het vragen stellen

Socratische gesprekken om het leven van hooggevoelige personen aangenamer te maken

Op 29 januari 2016 spreekt de heer Harry van Ingen van Baldconsulting over hooggevoelige personen in het 5e HB (HoogBegaafden) Café in Groningen. Locatie: tuinzaal van “Zomers”, Vismarkt 56 in Groningen.

Hooggevoeligheid[1], een zegen? Hooggevoeligheid kan én hinderlijk én vermoeiend zijn, omdat je sneller denkt, meer weet, ziet of voelt dan menig ander. Prikkels komen sterk binnen. Je omgeving begrijpt je minder en jij je omgeving. En zo nog meer. Volgens de spreker is hooggevoeligheid een bijzondere vorm van hoogbegaafdheid, waarbij het nog meer gaat om weten, kunde, gevoel en emotie dan om kennis: een sterk ontwikkeld EQ naast een sterk ontwikkeld IQ.

Kun je van hooggevoeligheid, een hoedanigheid waarin grote natuurlijke gaven zitten, een zegen maken? Socratische gesprekken zijn een beproefd middel om hier achter te komen: oordeelvrij vragen, luisteren, waarnemen en feedback geven volgens het gedachtegoed van Socrates.

De juiste vragen stellen (of laten stellen) helpt vaststellen wat deze gaven c.q. vanzelfsprekendheden zijn. Houd het vooral simpel, concreet en beeldend, maar vooral praktisch en toepasbaar. Bedenk niet alles zelf: schakel je omgeving in. Vraag om terugkoppeling, leer jezelf kennen en de taal van de omgeving spreken. Wat is er voor jou nodig? Waar heeft de ander behoefte aan? Onder welke omstandigheden? Welke rol kan jij daarbij spelen?

Aan de hand de inleiding, de voorbeelden en vragen uit de zaal en het voeren van een socratisch gesprek wordt steeds duidelijker welke stappen jij kunt gaan zetten. Stappen die jouw leven aangenamer kunnen maken. Dan kom je erachter dat je beter je gesprekspartner een vraag kunt stellen dan iets tegen hem of haar zeggen.


[1] Hooggevoeligheid is voor mij een bijzondere vorm van hoogbegaafdheid, waarbij het nog meer gaat om weten, kunde, gevoel en emotie dan om kennis: sterk ontwikkeld EQ naast IQ.