22-11-2024 HB-Café Groningen: Congres Hoogbegaafdheid in werk en onderwijs. Over verveling, vervulling en verschillen

Door oa Rianne van de Ven, Saskia Schepers

Tien jaar geleden vond het eerste HB-Café in Groningen plaats. We zijn trots op wat we in die jaren aan kennis verzameld en verspreid hebben. Dank aan al die inspirerende sprekers die een grote verscheidenheid aan onderwerpen de revue lieten passeren. Het zorgde voor uitverkochte zalen, geanimeerde gesprekken, pittige discussies en een gezellige na-zit. Tijd voor een feestje! We vieren ons jubileum met een congres over hoogbegaafdheid in werk en onderwijs. De ondertitel luidt: over verveling, vervulling en verschillen. En precies dáár gaan we het over hebben.

We zijn blij met de komst van diverse gastsprekers en workshophouders. Allereerst Rianne van de Ven, oud-voorzitter van het IHBV (het instituut hoogbegaafdheid volwassenen) en bedenker van de HB-Cafés en Saskia Schepers, auteur van het boek “Als alle breinen werken“. In deze bestseller die op de shortlist voor managementboek van het jaar 2024 stond betoogt ze dat (neuro)diversiteit in onderwijs en in bedrijven aantoonbaar leidt tot meer ideeën en meer innovatie.
Hieronder het programma. Ben je er ook bij? Van harte welkom!

Doelgroep: volwassenen die zich herkennen in hoogbegaafdheid en professionals zoals coaches, psychologen, social workers, ARBO-medewerkers, HR-medewerkers en docenten.

Kosten: 59 euro
Locatie: Hanzehogeschool, de Sanzaal, van OlstBorg, Zernikeplein 7, Groningen
Organisatie: IHBV, Nelly Hazen en Agnes Schilder
Voorwaarden: Annuleren is mogelijk tot 1 week van te voren via een bericht aan hb-cafe-groningen@ihbv.nl.
Livestream: vanaf 15.30 uur is het programma te volgen via een livestream: https://tiny.cc/HBcongres2024.

Programma

12.30: zaal open en inloop
13.00: Opening door Agnes Schilder, HB-café Groningen
13.10: Keynote Rianne van de Ven: Passend werk voor hoogbegaafden. Hoe dan?

Hoe vind je een goede werkplek wanneer je beschikt over de kenmerken van hoogbegaafdheid? Deze vraag is natuurlijk heel breed en zal vele verschillende antwoorden kennen. De diversiteit onder hoogbegaafde volwassenen is immers heel groot. Toch zijn er echt wel generieke thema’s te benoemen. In deze keynote deelt Rianne van de Ven haar jarenlange ervaring en geeft tips die jou verder op weg kunnen helpen.

14.00: Diverse workshops (voor een beschrijving zie onderaan deze pagina)
  1. Peter Overzier: Bore-out
  2. Catelijne Gerlag: Multipotentialiteit
  3. Rianne van de Ven: Persoonlijk leiderschap – communicatie en samenwerking
  4. Jeffrey Meyer: De bomkoffer, een serious game, wie kraakt de code?
15.10: Pauze
15.30: Keynote door Saskia Schepers: Ruimte voor je brein op de werkvloer

“Ik zie vaak sneller de reikwijdte van het vraagstuk waar ik aan werk. Ik merk dat anderen dat niet zien en me dan terugfluiten: het is niet de bedoeling dat ik over mijn functie of afdeling heen werk. Het vreet dan aan me dat ik het naast me neer moet leggen.
Herkenbaar? Saskia’s boek ‘Als alle breinen werken’ is voor velen een feest van herkenning. Een boek dat ze schreef om anderen haar worstelingen op het werk te besparen en een lans te breken voor neurodiversiteit: zorg voor een context waarin ieder brein kan doen waar het goed in is. In haar lezing komen net als in het boek herkenbare en inspirerende verhalen van hoogbegaafden aan bod. Saskia’s lezing geeft naast veel herkenbaarheid ook handvatten en ruimte om voor jezelf en anderen een breinvriendelijke werkvloer te creëren.

Saskia Schepers is adviseur en projectmanager op het gebied van HR en welzijn. Ze heeft gewerkt voor diverse bedrijven, waaronder Ahold, ABN AMRO en Douwe Egberts, en voor overheden, zakelijke dienstverleners en maatschappelijke organisaties. In 2022 won ze samen met het Diversiteit & Inclusie-team de eerste Nederlandse Neurodiversiteit Award voor het neuro-inclusieve beleid bij ABN AMRO.

16.30: Rondetafelgesprek onder leiding van Maartje de Vries

Het gesprek gaat over hoogbegaafdheid in onderwijs en werk. Aan het gesprek nemen deel: Saskia Schepers, Marjorein van Houten, Jeroen Bastiaansen, Rogier van Gilst en Martijn Kwant.

17.30: Afsluiting
tot 18.00 uur: napraten met een drankje en een hapje

Beschrijving workshops

Peter Overzier – Bore-out
Peter Overzier wil graag dat de deelnemers in zijn verdiepingsbijeenkomst over bore-out aan de slag kunnen gaan om de signalen van bore-out op tijd te herkennen en deze serieus te nemen. Hij vertelt wat een bore-out is, welke signalen er zijn dat je risico hierop loopt en op welke manieren je je werk kan beïnvloeden zodat het interessant voor je blijft. De deelnemers zijn actief, praten en denken mee en gaan met praktische tips naar huis.

Peter Overzier is psycholoog in de preventieve GGZ en werkt daarnaast als coach voor hoogbegaafde volwassenen. Hij werkt oplossingsgericht en houdt in de coaching rekening met de kenmerken en valkuilen van HB-ers. Vindt hem via de website www.petercoachtslimmemensen.nl

Catelijne Gerlag: multipotential
Veel hoogbegaafden zijn daarnaast óók multipotential. Je hebt een zeer brede interesse, beschikt  over diverse talenten en je bent nieuwsgierig, en leergierig. Je behoefte aan ontwikkelen maakt dat je misschien sneller dan gemiddeld ‘klaar’ bent met een bepaald soort werk. In deze workshop gaan we in op multipotential zijn in breed perspectief, en op problemen en oplossingen in het bijzonder.
– Wat houdt multipotentialiteit eigenlijk in?
– Wat zijn kenmerken en veel voorkomende problemen?
– Wat zijn belangrijke voordelen van multipotentialiteit?
– Hoe ontdek je wat jouw ideale mix van werk en activiteiten is, zodat je verveling voorkomt?
– Hoe ‘erg’ trek je je de mening van je omgeving aan, als jij alwéér iets nieuws wilt starten?
Deze en andere vragen komen aan bod in de verdiepende workshop waarin ook ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan.

Catelijne Gerlag is coach voor multipotentials. Multipotentials zijn mensen met meerdere passies en talenten, die hier gedreven in zijn. Als gecertificeerd loopbaancoach helpt ze hen om de juiste balans te vinden en hun passies en talenten de juiste plek te geven in hun leven. Zie ook www.catelijnegerlag.nl.

Rianne van de Ven: Persoonlijk leiderschap – communicatie en samenwerking
Rianne van de Ven behandelt in deze verdiepingsworkshop enkele kenmerken van hoogbegaafdheid die ervoor kunnen zorgen dat je een afstand ervaart in de communicatie en samenwerking met mensen in je omgeving. Eigenaarschap op je kwaliteiten nemen is een belangrijke stap in je persoonlijk leiderschap. Na deze workshop heb je hopelijk meer inzichten in wat jij kunt doen om beter aan te sluiten op je omgeving met behoud van je eigen waarden.

Rianne van de Ven is coach voor hoogbegaafde volwassenen, auteur, docent, spreker, trainer. Ze is één van de pioniers op het gebied van kennis verzamelen over hoogbegaafdheid bij volwassenen en mede-auteur van de bestseller “Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in”. Van 2013 tot 2020 was zij voorzitter van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV). In 2021 verscheen haar boek “Hoogbegaafd in Praktijk. Het versterken van persoonlijk leiderschap in hoogbegaafde volwassenen”. Naast het bedrijf waar vanuit ze haar coaching en trainingsactiviteiten onderneemt, richtte ze in 2017 de social enterprise “Hoogbegaafd in Bedrijf”  op, voor meer info zie www.hoogbegaafdinbedrijf.nl.

Jeffrey Meijer: De bomkoffer, een serious game, wie kraakt de code?
De serious bomkoffer daagt de deelnemers op een speelse manier uit om goed en strategisch samen te werken. De bom kan alleen ontmanteld worden als de deelnemers elkaar vertrouwen, goed informeren, de juiste vragen stellen, geconcentreerd luisteren en beslissingen durven te nemen. De trainer observeert het proces en de deelnemers reflecteren: leidt het hebben van een neurodivers brein tot andere, betere of juist minder goede oplossingsstrategieën? Met concrete tips en handvatten voor samenwerken in teams.

Jeffrey Meyer is trainer bij JGM serious eXperiences. Samen met zijn collega’s zet hij serious games in om samenwerkingsprocessen in teams te observeren en hen tips te geven die kunnen zorgen voor een adequatere samenwerking. Enkele jaren geleden ontdekten ze wat kenmerkend is voor mensen die zich herkennen in hoogsensitiveit en hoogbegaafdheid. Een speelse manier om je gewaar te worden van de manier waarop jij samenwerkt in een team. Zie ook JGM serious eXperiences.

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.