Tien jaar geleden vond het eerste HB-Café in Groningen plaats. Tijd voor een feestje! We vierden ons jubileum met een congres over hoogbegaafdheid in werk en onderwijs. De ondertitel luidde: over verveling, vervulling en verschillen. En precies dáár ging het over. Hieronder lees je het verslag. De opnames van de keynotes van Rianne van de Ven en Saskia Schepers en het panelgesprek olv Maartje de Vries zijn gedurende 30 dagen via de linkjes hieronder terug te kijken (tot uiterlijk 25-12-2024).
De HanzeMAG (intern magazine van de Hanze) was aanwezig bij het congres en wijdde er een artikel aan, dat lees je hier.
Locatie: Hanzehogeschool, de Sanzaal, Zernikeplein 7, Groningen.
Organisatie: IHBV, Nelly Hazen en Agnes Schilder.
Opening en keynote Rianne van de Ven
Agnes Schilder (HB-Café Groningen) opende de middag en gaf vervolgens het woord aan Rianne van de Ven. Rianne van de Ven is coach voor hoogbegaafde volwassenen, auteur, docent, spreker, trainer. Ze is één van de pioniers op het gebied van kennis verzamelen over hoogbegaafdheid bij volwassenen en mede-auteur van de bestseller “Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in”. Van 2013 tot 2020 was zij voorzitter van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) en bedenker van het concept HB-Café. In 2021 verscheen haar boek “Hoogbegaafd in Praktijk. Het versterken van persoonlijk leiderschap in hoogbegaafde volwassenen”. Naast het bedrijf waar vanuit ze haar coaching en trainingsactiviteiten onderneemt, richtte ze in 2017 de social enterprise “Hoogbegaafd in Bedrijf” op, voor meer info zie www.hoogbegaafdinbedrijf.nl. In deze keynote deelde zij haar jarenlange ervaring en gaf tips die jou verder op weg kunnen helpen. De opname van de keynote van Rianne van de Ven met als titel “Passend werk voor hoogbegaafden. Hoe dan?” is hier gedurende 30 dagen terug te kijken. de hand-out staat hier.
De workshops
Peter Overzier: Bore-out.
Peter Overzier heeft een workshop gegeven over bore-out. Hij werkt in de GGZ en is ook actief als coach voor hele slimme mensen. Meer informatie via zijn website www.petercoachtslimmemensen.nl/. Een verslag van de workshop, geschreven door Boudewijn Otten van HanzeMAG vind je hier.
Catelijne Gerlag: Multipotentialiteit.
Catelijne Gerlag is coach voor multipotentials. Multipotentials zijn mensen met meerdere passies en talenten, die hier gedreven in zijn. Als gecertificeerd loopbaancoach helpt ze hen om de juiste balans te vinden en hun passies en talenten de juiste plek te geven in hun leven. Zie ook www.catelijnegerlag.nl. De hand-out van de workshop wordt per mail verstuurd naar de deelnemers aan deze workshop.
Rianne van de Ven: Persoonlijk leiderschap – communicatie en samenwerking.
Rianne van de Ven behandelde in deze verdiepingsworkshop enkele kenmerken van hoogbegaafdheid die ervoor kunnen zorgen dat je een afstand ervaart in de communicatie en samenwerking met mensen in je omgeving. Eigenaarschap op je kwaliteiten nemen is een belangrijke stap in je persoonlijk leiderschap. Hoe kan je beter aansluiten op je omgeving met behoud van je eigen waarden? Zie ook: www.hoogbegaafdinbedrijf.nl. De hand-out van de workshop vind je hier.
Jeffrey Meyer: De bomkoffer, een serious game, wie kraakt de code?
De serious bomkoffer daagt de deelnemers op een speelse manier uit om goed en strategisch samen te werken. Jeffrey Meyer en Marjorein van Houten observeerden het proces en reflecteerden samen met de deelnemers: leidt het hebben van een neurodivers brein tot andere, betere of juist minder goede oplossingsstrategieën?
Jeffrey Meyer is trainer bij JGM serious eXperiences. Enkele jaren geleden ontdekten ze wat kenmerkend is voor mensen die zich herkennen in hoogsensitiveit en hoogbegaafdheid. Zie ook JGM serious eXperiences.
Keynote Saskia Schepers
Na de pauze was het tijd voor de keynote van Saskia Schepers, adviseur en projectmanager op het gebied van HR en welzijn. Ze werkte voor diverse bedrijven, waaronder Ahold, ABN AMRO en Douwe Egberts, en voor overheden, zakelijke dienstverleners en maatschappelijke organisaties. In 2022 won ze samen met het Diversiteit & Inclusie-team de eerste Nederlandse Neurodiversiteit Award voor het neuro-inclusieve beleid bij ABN AMRO.
Saskia Schepers is auteur van het boek “Als alle breinen werken“. In deze bestseller die op de shortlist voor managementboek van het jaar 2024 stond betoogt ze dat (neuro)diversiteit in onderwijs en in bedrijven aantoonbaar leidt tot meer ideeën en meer innovatie. De hand-out staat hier en de opname van haar keynote is hier gedurende 30 dagen terug te kijken.
Rondetafelgesprek
Het congres werd afgesloten met een rondetafelgesprek onder leiding van Maartje de Vries, coach, trainer en trainingsacteur (zie www.https://www.coachme-devries.nl/). Het gesprek ging over hoogbegaafdheid in onderwijs en werk. Aan het gesprek nemen deel: Saskia Schepers, Marjorein van Houten (NHLStenden), Jeroen Bastiaansen (zelfstandig ondernemer), Rogier van Gilst (student Toegepaste Psychologie deeltijd Hanze) en Martijn Kwant (student Verpleegkunde deeltijd, Windesheim). Het gesprek is hier gedurende 30 dagen terug te kijken.
We kijken terug op een zeer geslaagde middag, circa 200 deelnemers waren aanwezig op locatie en een onbekend aantal keek vanaf half 4 mee via de livestream. Het was een feest der herkenning om zo samen te zijn met anderen die net als jij, allemaal op de één of andere manier ‘anders’ zijn. Veel dank aan de werkgroep Diversiteit en inclusie van de Hanzehogeschool voor het beschikbaar stellen van de locatie, de catering, jullie bijdrage aan de komst van gastspreker Saskia Schepers en het beschikbaar stellen van de livestream. Het was top!