24-5-2024 HB-Café Groningen Neurodiversiteit, hoogbegaafdheid en werk (door Divergentia)

In Archief Groningen by HB-Café Groningen

Neurodiversiteit is een steeds populairder wordend begrip dat omschrijft dat ieders hersenen anders werken. Het wijst op de verschillen in breinen en neurocognitief functioneren. Met neurodivergente mensen worden voornamelijk mensen met ADHD, ADD, ASS en dyslexie bedoeld. Ook hoogbegaafdheid wordt met regelmaat onder neurodivergentie geschaard. Maar is dat terecht? Waarom wel of niet? Hoeveel overlap bestaat er eigenlijk tussen bijvoorbeeld autisme en hoogbegaafdheid?  En lopen autistische en hoogbegaafde werknemers tegen soortgelijke problemen aan?

Stereotypen, stigma’s en neurodiversiteit op de werkvloer 

Gedurende verschillende banen merkt Lieke dat ze behoefte heeft aan duidelijkheid en structuur. Ze zit met vragen die niemand anders lijkt te stellen en zet vraagtekens bij processen en geldende normen. Uiteindelijk besluit ze voor zichzelf te beginnen op het gebied van neurodiversiteit en werk. In haar contact met klanten en neurodivergente personen leert ze dat veel autistische werknemers tegen allerlei hindernissen aanlopen die met weinig kosten en met begrip (weg)genomen kunnen worden. Door gesprekken aan te gaan met andere neurodivergente werknemers en door literatuuronderzoek te doen, blijkt dat dergelijke hindernissen ook ervaren worden door hoogbegaafde mensen. Met haar bedrijf Divergentia probeert ze meer bewustwording te creëren van neurodiversiteit en probeert ze het verantwoordelijkheidsgevoel van werkgevers te vergroten voor het creëren van een toegankelijke werkvloer. Tijdens dit HB-Café deelt Lieke haar persoonlijke ervaringen met autisme en werk. Ook neemt ze je mee in de discussie over neurodiversiteit, de overlap tussen autisme en hoogbegaafdheid, en welke stigma’s en stereotypen daarmee gepaard gaan.

Over de spreker:
Lieke is eigenaar van het organisatieadviesbureau Divergentia  en helpt daarmee organisaties en bedrijven neuro-inclusiever te worden. Dit doet ze aan de hand van workshops, organisatieonderzoek en advisering. Verder is ze ervaringsdeskundige op het gebied van autisme en studeert ze aan de open universiteit om uiteindelijk als klinisch psycholoog neurodivergente mensen te kunnen ondersteunen. Ze heeft eerder Psychologie en Environmental Psychology gestudeerd, ze  is politiek actief geweest in de gemeenteraad van Groningen en in haar vrije tijd is ze graag bezig met glas-in-lood en mozaïek.